PAPRENO: Evo koliko košta razvod u Srbiji

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.04.2018

16:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko želi da se razvede u Srbiji mora na to da čeka i po nekoliko meseci, ali i da pripremi veliku svotu novca za advokatske troškove i sudske takse, što u najboljem slučaju iznosi oko 35.000 dinara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svaki četvrti brak u Srbiji završi se se razvodom, godišnje se sklopi oko 36.000 brakova, a razvede oko 9.000. Srbija je po odnosu broja venčanja i razvoda (25 odsto) u donjem evropskom domu, daleko od proseka Evropske unije (44 odsto), a pogotovo od "šampiona po razvodima" - Portugalije, gde je odnos sklopljenih i razvedenih brakova čak 71 odsto brakova.

Komplikovana procedura

Dosta komplikovana i skupa procedura, ali i očuvan patrijarhalni moral neki su od razloga zašto je stopa razvoda u Srbiji ipak među nižim u Evropi.

Mnogi parovi zbog toga nikad se zvanično ne razvedu, već žive rastavljeno, iako su formalno u braku.

Advokat Dragan Milić kaže za "Blic" da se tako u Beogradu na razvod čeka po nekoliko meseci ako među supružnicima nema dogovora.

- Koliko će trajati brakorazvodna parnica, zavisi od toga da li je u pitanju sporazumni razvod ili među supružnicima nema dogovora. Ukoliko bračni par ima zajedničku decu, obavezno je i mišljenje centra za socijalni rad, a to može da potraje i do šest meseci. Taj vremenski okvir se odnosi na sporazumni razvod. Međutim, ukoliko nema saglasnosti, volja i postupak se vodi po tužbenom zahtevu jedne strane, izvodi se više dokaza, odlučuje se o starateljstvu, visini alimentacije, a to može da potraje i duže od šest meseci - objašnjava advokat Milić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena advokatskih usluga po tarifi je 16.500 za tužbu i svaki obrazloženi podnesak, izlazak na ročište je 18.000, ukoliko je odloženo 9.750, a žalba 33.000 dinara.

Sudska taksa za podnošenje sporazumnog razvoda iznosi 1.950 dinara i ona se deli na dva dela, te je supružnici plaćaju popola. U slučaju da postoji zajednička imovina, cena overe potpisa na sporazumu određena je prema zvaničnoj tarifi notara, koja se procenjuje u odnosu na vrednoste imovine. Sudska taksa za podnošenje tužbe za razvod braka iznosi 2.660 dinara.

Može i kod notara

Na razvod se čeka i u Nišu, nešto kraće nego u Beogradu, pošto se partneri sporazumno mogu razvesti jednim ročištem, ali u proseku se sve završi za tri do četiri meseca.

- Razvodi se mogu završiti i kod notara, i veoma je bitno da je u pitanju sporazumni razvod. Sve zavisi i od toga da li se deli samo imovina ili i starateljstvo nad decom, što produžava proces ispitivanja kod centra za socijalni rad i ostalih institucija da bi se dete poverilo roditelju - kaže Aleksandra Marković, advokatska saradnica.

Slično je i u Novom Sadu, gde se razvod može završiti za mesec dana. Međutim, ako se deli imovina i određuje starateljstvo nad decom, onda se brakorazvodne parnice oduže i do osam meseci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading