RUSI POMAŽU OBNOVU HILANDARA

Autor:

Vesti

08.04.2018

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najveći donatori Hilandara posle Srbije su firme, udruženja i pojedinci iz Ruske Federacije, otkriva Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Hilandara u Beogradu. Kako ističe, reč je o privatnim licima, ali i kompanijama i udruženjima koja su vezana za Svetu Goru, a pomažu iz duhovnog i kulturnog aspekta, objašnjava Ranđić.

RepublikaFoto: youtube.com/ Manastir u Plužcu
Svetinja na Atosu

- U ovom poslu najvažnije je bilo da se radovi ne prekidaju, bez obzira na spoljne okolnosti. Pre svega mislim na globalnu ekonomsku krizu, koja je posebno ozbiljno pogodila Grčku - kaže on i dodaje da je zadovoljan obnovom.

15 godina traje obnova manastira

U stravičnom požaru koji se dogodio 2004. izgorelo je više od polovine kompleksa manastira kada se vatra iz dimnjaka kroz pukotine proširila na tavan i tako zahvatila i druge objekte.

Dosad je obnovljeno 70 odsto objekata, napravljen je i salon za prijem visokih zvanica, a uporedo sa obnovom zidina, obnavljaju se i vinogradi jer je preporuka Uneska da se nasleđe svetske kulturne baštine sačuva u svom izvornom obliku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading