SRPSKE OBALE OPASNE KAO U SOMALIJI: Pirati sa Dunava ukradu 3,5 miliona evra robe godišnje

Vesti

25.03.2018

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Dunavu caruju krijumčari kao pirati u Somaliji. Jedina razlika je što srpski gusari ne trguju ljudima, već celim tokom kroz Srbiju sa brodova kradu gorivo, ugalj, čelik, kukuruz, žito. Tako se godišnje prokrijumčari roba vredna više od 3,5 miliona evra, a državi nanese velika šteta zbog neplaćenih akciza i PDV.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

NAORUŽANI I SPREMNI

Lokalne kriminalne grupe kradu uglavnom u dogovoru sa posadama domaćih i stranih brodarskih kompanija, i to tako što se približe malim čamcima sa jakim vanbrodskim motorima, koji vuku tank barže zapremine i do 20 tona. Ukradeno gorivo kasnije preprodaju na domaćem tržištu.

- Krađe goriva najizraženije su na sektorima od Velikog Gradišta do Starih Banovaca, pogotovo oko Grocke, Dubovca i Smedereva. Taj deo Dunava je čak i označen kao crvena tačka međunarodnih brodskih kompanija i evropskih institucija. Krijumčari su naoružani i veoma opasni jer ne prezaju ni od čega i spremni su na sve da bi došli do svog cilja - priča izvor Srpskog telegrafa.

Slučajevi krijumčarenja sve su učestaliji, a i agresivniji, potvrđuje za naš list savetnik direktora Uprave carina Milovan Rubežić.

Krađe su najizraženije na delu od Velikog Gradišta do Starih Banovaca, pogotovo oko Grocke, Dubovca i Smedereva

- Dešava se da bukvalno upadnu na brod i posadu zarobe. Naime, vežu ih i zaključaju u kabinu broda, a onda istaču gorivo i prebacuju ga na barže koje su prethodno privezali za brod. Jednako je zastupljen i drugačiji model, onaj kada posada svesno učestvuje u švercu - navodi Rubežić.

ŠPIJUNIRAJU CARINU I MUP

Za prethodne tri godine zaplenjeno je skoro 140 tona nafte sa rečnih brodova. Kriminalne grupe koje kradu gorivo već sada se i zvanično mogu nazvati gusarima, poručuju u Upravi carina.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

- Krijumčari na rekama rade u manjim grupama, ali su izuzetno organizovani, imaju brze čamce i specijalne barže za prevoz dizela, pa čak i specijalne cevovode postavljene na dnu korita reke kojim gorivo prebacuju sa brodova na obalu. Oni koriste radio i mobilnu vezu i pomoću te opreme lako mogu da špijuniraju komunikaciju Uprave carina i MUP - objašnjava Rubežić.

Samo tokom protekle nedelje carinici su upravo na Dunavu zaplenili gotovo sedam tona nafte.

BROJEVI
  • 300 hiljada evra vredi roba koju pirati mesečno ukradu na Dunavu
  • 15 hiljada evra zaradi jedan član kriminalne grupe
  • 1,5 miliona dinara slilo se u budžet samo od marta naplaćivanjem kazni krijumčarima
  • 7 tona nafte zaplenjeno je kod Velikog Gradišta samo tokom prošle nedelje
  • 20 tona imaju barže na kojima pirati krijumčare ukradenu robu
  • 140 tona nafte zaplenjeno je sa rečnih brodova u protekle tri godine

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading