SUDARILE SE DVE EPIDEMIJE "ISKORENJENIH BOLESTI"! Evropa žarište malih boginja, Srbija se bori sa velikim kašljem - STRUČNJACI OTKRILI DA LI SMO U OPASNOSTI!

Autor:

Vesti

26.01.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neznanje, neobrazovanje i neinformisanost glavni su protivnici medicinara ovih dana.

SUDARILE SE DVE EPIDEMIJE "ISKORENJENIH BOLESTI"! Evropa žarište malih boginja, Srbija se bori sa velikim kašljem - STRUČNJACI OTKRILI DA LI SMO U OPASNOSTI!

Foto: shutterstock

Dve veoma zarazne bolesti "sudaraju" se poslednjih meseci na teritoriji Evrope. Stari kontinent gori zbog epidemije malih boginja, dok je kod nas sve više prijavljenih slučajeva velikog kašlja.

Kako je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila, u 2023. godini zabeležen dramatičan porast broja obolelih od malih boginja, sa više od 42.000 registrovanih slučajeva, te je zbog toga zatražena hitna vakcinacija. Poređenja radi, ta cifra je samo godinu ranije iznosila 941.

Što se virusa velikog kašlja tiče, na teritoriji Beograda od marta 2023. do 21.01.2024. godine registrovan je 631 slučaj obolevanja. U prethodnoj nedelji (15. – 21.01.2024. godine) registrovano je 75 novoobolelih.

Republika

Foto: Shutterstock

Veliki kašalj

Pedijatar Dejan Jonev susreće se sa slučajevima ove zarazne bolesti, ali, kako kaže, ne u velikoj meri.

Ja sam imao dva potvrđena slučaja. Oni nisu imala nikakve probleme i komplikacije, prošlo je uredno. Češće imamo decu koja imaju kašalj, ali to nije dug kašalj, u zaceljivanju i napade, to su sezinske virusne i bakterijske infekcije - istakao je dr Jonev za Republiku.

Apeluje i na roditelje da decu dovedu kod lekara kada primete dugotrajan kašalj.

- Osnovni simptom je dug kašalj sa zacenjivanjem, koji ide i do povraćanja, pogotovo u noćnim satima. Provlači se i do 2 - 3 meseca. Ako lekari posumnjaju, uzimaju bris i on ide na dalju analizu - dodao je. 

"Roditelji veruju u antivakserske priče, to je problem"

 

Za glavnog krivca kada je u pitanju širenje bolesti malih boginja vidi nedovoljnu vakcinisanost kod dece.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube

Dr Dejan Jonev

- Oduvek imamo tih problema, jer antivaksinalni lobi priča tu priču, a roditelji su dosta sugestivni. Kada imamo nisku vakcinaciju, onda imamo i te bolesti. Ako nam je stopa vakcinacije manja od 95 %, onda imamo i epidemiju - istakao je.

Na pitanje da li nam epidemija preti i u Srbiji, kaže, vreme će pokazati.

- Deca koju ja lečim su uredno vakcinisana i roditelji su prihvatili sve o vakcinama i uspeo sam da se izborim da roditelji vakcinišu decu. Međutim, oni slušaju različite priče koje su totalno neutemeljene u nauci, a jedan izvestan broj veruj u te priče. Videćemo, imali smo epidemiju 2016. godine. Male boginje inače mogu dovesti i do komplikacija. Te godine su ih dobijali i roditelji. Na infektivnoj su bili sa oštećenjima srca i pluća, dok kod dece nisam imao komplikacija. Više su imali problema roditelji koji nisu vakcinisani - kazao je Jonev.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Male boginje

Simptomi malih boginja

Pedijatar Dejan Jonev ističe da je kod malih boginja osnovni simptom ospa.

- Kada se dete ospe, tada treba obratiti pažnju. Ne ide nužno sa tmeperaturom, ali se ona može javiti. Uz to, one sa sobom nose i komplikacije - istakao je on.

"Stariji dobijaju od dece"

Virusolog Milanko Šekler za naš portal je istakao da je jedan od problema i u nenošenju maski.

- To nije ništa neobično, pogotovo što je nekoliko zadnjih godinama primenjivane obavezne maske, ranije su se nosile, a sada više ne. Svuda imate problem sa vakcinacijom zbog neobrazovanja, neznanja i neinformisanosti. Izbegavaju da vakcinišu decu... Pojavi se uzročnik kod dece i lako se prenosi na starije. Sasvim je logično kad prođe nekoliko decenija, da su i stariji i odrasli ranjivi.Imate decu koja su izvor zaraze, prenose na starije i oni oboljevaju. Kada biste imali potpunu vakcinaciju, do toga ne bi ni došlo - naveo je dr Šekler za naš portal.

Republika

Foto: Printskrin: Youtube

Dr Milanko Šekler

Na pitanje da li ćemo videti novu epidemiju, poput one pre 8 godina, kratko zaključuje:

- Sve zavisi od obima vakcinacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading