PETARDE DECI RAZNELE PRSTE ILI DELOVE PRSTIJU! Stotinu intervencija zbog pirotehnike, NAJMLAĐI PACIJENT IMA 7 GODINA!

Autor:

Vesti

09.01.2024

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo tokom novogodišnje noći, u Institutu za majku i dete pregledano je osmoro povređene dece

PETARDE DECI RAZNELE PRSTE ILI DELOVE PRSTIJU! Stotinu intervencija zbog pirotehnike, NAJMLAĐI PACIJENT IMA 7 GODINA!

Foto: Shutterstock

Uprkos brojnim apelima, i ove godine dogodilo se mnogo incidenata s vatrometima i pirotehničkim sredstvima, što je rezultiralo povećanim brojem povreda, uključujući ozbiljne. Kao odgovor na to, Institut za majku i dete bio je neprekidno angažovan u radu i izvođenju operacija.

Samo tokom novogodišnje noći, u Institutu za majku i dete pregledano je osmoro povređene dece, dok su tri dečaka u dobi od osam do 17 godina podvrgnuta operativnim zahvatima zbog teških povreda šaka, piše RTS.

- Naš problem se desio oko 10 sati, kada je uzeo veću petardu, ispalio i tada smo čuli vrištanje.Ja sam bila u kući, muž je bio napolju i samo što se odaljio od muža to se desilo. Odveli smo ga u Hitnu pomoć, prvo smo mu ukazali hitnu pomoć, vezeli ruku i odvezli ga u Mladenovac. Operisan je. Operisan je zahvaljujući dr Marku Bogosavljeviću, spasao mu je palac. Apelujem da druga deca ne uzimaju tu pirotehniku - kaže majka povređenog dečaka.

Koliko su povrede bile teške, pamtiće i hirurzi, jer su satima bili u sali.

- Prvo je operisano u 18 časova 31. decembra, sama operacija je trajala više od dva sata. Drugo dvoje dece su došli u jedan čas po ponoći, relativno brzo smo ušli u salu, završili smo u pola osam ujutru. Jako su opsežne povrede bile, zahtevale su vrlo pedantan rad i neki plan da što više tog povređenog tkiva sačuvamo, da u nekoj daljoj budućnosti ostane što bolja funkcija tih povređenih šaka - rekao je za RTS hirurg na Institutu za majku i dete dr Marko Bogosavljević.

Profesor dr Radoje Simić, direktor Instituta, izjavio je da je ova godina slična prethodnoj po broju povređenih. Ipak, kod otprilike 10 osoba povrede su bile ozbiljnije. Pacijenti su primljeni sa povredama mekih tkiva, kostiju, a čak je došlo i do amputacije delova prstiju.

Nakon sprovedenih medicinskih intervencija, deca koja su bila povređena i dalje se oporavljaju u Institutu.

- Nažalost, svako od dečaka je ostao bez dela prsta ili celog prsta, ali ostatak šake prilično dobro izgleda, još uvek je rano pričati, ali nadamo se da će posledice biti minimalne - kaže dr Bogosavljević.

Najmlađi pacijent imao je sedam godina i zbrinut je u ambulanti.

- Najmlađa deca su imala opekotine, drže male petarde i ona im pukne u ruci, to su rani školski uzrasti oko sedam godina.To dete je zbrinjavano ambulantno. Evo šta me brine i pored apela, aktivnosti koje vi mediji sprovodite – mi pričajući za medije, pričajući u našim stalnim druženjima sa decom, roditeljima i pored apela policije i kampanje koja nije zvanična, a povrede se dešavaju - ističe profesor Simić.

Za deset godina u Institutu za majku i dete, zbinuli su oko 100 dece povređene petardama, njih 20 su hospitalizovali, a 10 operisali.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading