SKORO SVAKO DRUGO DETE JE BOLESNO! Mališan u Srbiji dobio istovremeno veliki kašalj, RSV i kovid - Usružene infekcije "KOSE" NAJMLAĐE

Autor: D.B.

Vesti

28.12.2023

15:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktorke su istakle važnost jačanja imuniteta kod dece, pravilne ishrane, hidriranosti, uzimanja vitamina, ali i privremeno povlačenje deteta iz kolektiva kako bi se oporavilo.

SKORO SVAKO DRUGO DETE JE BOLESNO! Mališan u Srbiji dobio istovremeno veliki kašalj, RSV i kovid - Usružene infekcije "KOSE" NAJMLAĐE

Foto: pixabay.com

U proteklih 4-5 nedelja primećen je značajan porast broja dece koja se leče zbog respiratornih virusa. Među mališanima se širi oko 200 respiratornih virusa, što ukazuje na moguće povećanje obolelih od gripa i drugih virusnih infekcija, uključujući respiratorni sincicijalni virus (RSV), koronu i veliki kašalj koji je zapravo bakterijska infekcija.


Prema rečima doktorke Slavice Maris, primećen je značajan broj dece sa udruženim virusnim i bakterijskim infekcijama. Ona je istakla interesantan slučaj u kojem je dete imalo veliki kašalj, a nakon toga je razvilo infekciju respiratornog sincicijalnog virusa i kovida. Dr Olivera Ostojić je takođe naglasila da nije zanemarljiv broj dece koja imaju koinfekciju, a dodala je i da je važno brinuti se o jačanju imuniteta kod dece kako bi se smanjio rizik od komplikacija.

Dr Maris je istakla da bolesti obično počinju kao blaži virusi, ali mogu dovesti do bronhitisa koji zatim može izazvati i upalu pluća. Naglasila je da postoji preko 200 respiratornih virusa koji kruže u prirodi, te da virulentnost virusa, opšte zdravstveno stanje deteta i njegov imunitet igraju ključnu ulogu u razvoju komplikacija.


Doktorke su istakle važnost jačanja imuniteta kod dece, pravilne ishrane, hidriranosti, uzimanja vitamina, ali i privremeno povlačenje deteta iz kolektiva kako bi se oporavilo. Takođe, preporučeno je ispiranje nosa kod dece hipertoničnim rastvorima radi očuvanja vlažnih sluznica.


Dr Ostojić je objasnila da je bitno prepoznati simptome i pravovremeno reagovati, te je istakla važnost rendgenskog snimka ukoliko dete kašlje duže od četiri nedelje. Takođe, istaknuto je da neadekvatno lečenje velikog kašlja može izazvati komplikacije ne samo na plućima, već i neurološke.

Epidemiolog dr Slavica Maris istakla je da grip obično dolazi sa naglim početkom, praćen jakom malaksalošću, glavoboljom, bolom u grlu i dijarejom, dok se korona često otkriva tek testiranjem pacijenta.

U zaključku, važno je naglasiti da je prevencija, pravovremeno prepoznavanje simptoma i odgovarajuće lečenje ključno u borbi protiv respiratornih virusa kod dece.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading