PAMETAN KORAK KA DODATNOM PRIHODU: Otkrivamo kako da uz redovnu PENZIJU zaradite dodatnih 150E, ovo koristi više od 200.000 ljudi!

Autor:

Vesti

05.12.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), na kraju trećeg kvartala ove godine, u dobrovoljne penzijske fondove uplaćivala su 218.442 korisnika, što je za 1.021 više nego na kraju prethodnog kvartala.

PAMETAN KORAK KA DODATNOM PRIHODU: Otkrivamo kako da uz redovnu PENZIJU zaradite dodatnih 150E, ovo koristi više od 200.000 ljudi!

Foto: shutterstock, Google maps

Ovo je značajan porast, a ukupno učešće članova ovih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosilo je 9,3 odsto.


Neto imovina i struktura ulaganja



Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova iznosila je 52,4 milijarde dinara, što je bilo veće za 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Kada je reč o strukturi ulaganja, zanimljivo je primetiti da su najveći udeo imale državne obveznice, čineći 74,5 odsto ukupne imovine, dok su sredstva na kastodi računima i oročeni depoziti banaka činili 13,8 odsto, a ulaganje u akcije 10,8 odsto.


Isplate i očekivana penzija



Ukupne uplate korisnika iznosile su 1,1 milijardu dinara, dok su članovi povukli 608,2 miliona dinara.

Prinos od ulaganja bio je 168 miliona dinara. Prema izveštaju NBS, u trećem tromesečju primetan je rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje.

Takođe, računica pokazuje da osoba koja uplaćuje 20 ili više godina privatnu penziju, u starosti može očekivati dodatnih 17.500 dinara mesečno.


Poslovanje društava za upravljanje



Na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova, na kraju trećeg tromesečja ove godine poslovala su četiri društva za upravljanje, koja su upravljala imovinom sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, dve kastodi banke, pet banaka posrednika i jedno društvo za osiguranje posrednik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading