(FOTO) SEĆANJE NA HEROJE NESREĆE KOJA JE ZGRANULA SRBIJU: Škole u Novom Pazaru nosiće ime "Dva heroja"

Autor: K. JOVANOVIĆ

Vesti

13.03.2018

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradsko veće Novog Pazara pokrenulo je danas inicijativu da Medicinska škola u ovom gradu ponese naziv po lekaru Dževadu Ljajiću i anestetičaru Miroslavu Veselinoviću koji su poginuli u padu helikoptera Vojske Srbije pre tri godine. Škola će se zvati Medicinska škola “Dva heroja”.

RepublikaFoto: e-stock/K. JOVANOVIĆ
Medicinska škola u Novom Pazaru će se zvati "Dva heroja"

 Gradonačelnik Nihat Biševac izjavio je nakon sednice Veća, koja je počela odavanjem počasti Ljajiću i Veselinoviću, da su njih dvojica heroji Novog Pazara koji su žrtvovali živote kako bi spasili bolesnu bebu.

- Ovo je najmanje što grad može da uradi jer imamo obavezu da sačuvamo sećanje na te plemenite ljude - dodao je Biševac.

Odluku Gradskog veća trebalo bi da prihvati i Ministarstvo prosvete, a u lokalnoj samoupravi Novog Pazara veruju da će promena naziva Medicinske škole biti završena do početka nove školske godine. Na današnji dan pre tri godine u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedam ljudi.

Članovi Udruženja “Otvorena ruka” iz Novog Pazara čiji je aktivni član bio i Ljajić organizovali su besplatne preglede u selu Buče na Pešterskoj visoravni 60 km od Novog Pazara isto onako kako je to činio i njihov kolega Dževad.

- On je bio inicijator ovih pregleda jer ovi ljudi moraju da prelaze desetine kilometara do prvog lekara. Mi ćemo nastaviti sa ovim humanim akcijama jer je Dževad bio veliki humanista” – rekao je doktor Fatmir Mehmedović, član “Otvorene ruke”. Tokom akcije pregledano je više od 40 meštana ovog sela.

RepublikaFoto: e-stock/K. JOVANOVIĆ
Rasim Ljajić sa suprugom i sinom poginulog Dževada Ljajića

Godišnjica smrti Dževada Ljajića i Miroslava Veselinovića obeležena je i u sedištu “Otvorene ruke” gde su članovi ovog udruženja, u prisustvu supruge preminulog Dževada, Šefke i njegovih sinova, podelili humaniatrne pakete i garderobu građanima slabijeg materijalnog stanja, kako što je i Dževad radio tokom svog života.

Ovu akciju obišli su i ministar Rasim Ljajić, državni serketar u ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat BIševac koji su porazgovarali sa Šefkom Ljajić i ponudili pomoć. Pre ove posete, pomenuta delegacija posetila je i porodicu Veselinović.

Podsetimo, porodicama Veselinović i Ljajić Ministarstvo odbrane prošle godine kupilo je stanove, u koje se oni još uvek nisu uselili.

RepublikaFoto: e-stock/K. JOVANOVIĆ

Kako kaže Šefka Ljajić stanove polako sredjuju i u jednom trenutku će i doći do selidbe.

- Violeta Veselinović i ja se često viđamo, popijemo kafu, setimo se naših muževa. Bliske smo postale is a porodicama ostalih pogunulih u nesreći. Ono što nas spaja je bol i tuga koji ne prolaze. Čini mi se das mo se sa njima toliko zbližile das u nam kao porodica, dok su se neki, do nesreće, bliski prijatelji, polako odaljili - kaže Šefka.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading