SRBIJA DANAS OBUKLA CRNINU: Poginulo 6 odraslih i beba stara 5 dana, tuga ne prestaje!

Autor: Republika

Vesti

13.03.2018

09:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan pre tri godine u Surčinu se srušio transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije, u kojem je poginulo sedmoro osoba - četvorica pripadnika VS, dvojica medicinskih radnika i beba stara pet dana.

Foto: youtube.com/Al Jazeera English
Fotografija stravične nesreće

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Karić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. Helikopter Mi-17 se srušio "složenim" vremenskim uslovimaa 13. marta 2015. pri povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U izveštajima je zaključeno da su uzroci udesa ljudski faktor, kao i "niz propusta u planiranju, organizaciji i rukovođenju letom". Navodilo se i da je tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić direktno kontaktirao s komandantom 204. vazduhoplovne brigade, generalom Predragom Bandićem, koji je bio na godišnjem odmoru i kome je izdao naređenje da se vojnim helikopterom krene u akciju spasavanja bebe. Time je preskočen lanac komandovanja u vojsci jer je ministar prvo morao da se obrati načelniku Generalštaba Ljubiši Dikoviću.

U javnosti se vodila velika rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos teškim i složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Vojni izveštaji zaključuju da su uslovi leta bili ispod propisanog meteorološkog minimuma za oblačnost i vidljivost, kao i da je pilot Omer Mehić insistirao da sleti na Banjici (VMA), a potom i u Batajnici, a ne u Surčinu, gde su pali.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je 15 meseci posle pada helikoptera saopštilo da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka, piše blic.rs. Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (78)

Loading
Dusan

13.03.2018 09:40

Velika tuga za celu Srbiju,porodicama nastradalih iskreno saucesce.

Pera

13.03.2018 09:40

Opozicija je od nesrecnog slucaja napravila aferu.

Vladimir

13.03.2018 09:41

Na žalost ovakve nesreće se dešavaju , ali opozicija na svaki način koriti tuđu nesreću za politički obračun.

jana

13.03.2018 09:42

Opozicija kao da zeli nesrece da bi se hvalila time.