SUSPENZIJA OD 5 DANA OD DRUGOG POLUGODIŠTA! Ovo su novine u srpskim školama, uvode se prvi put ikada!

Autor:

Vesti

22.11.2023

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici će moći da budu suspendovani na pet dana ukoliko prekrše neka od pravila ponašanja u školi. Ova nova mera je deo dopunjenog zakona u srpskom obrazovanju, a najstrože će se kažnjavati ugrožavanje bezbednosti. Osim toga, postoji još nekoliko novina u obrazovnom sistemu, ali prosvetari nisu sigurni kako će se one primenjivati.

SUSPENZIJA OD 5 DANA OD DRUGOG POLUGODIŠTA! Ovo su novine u srpskim školama, uvode se prvi put ikada!

Foto: Shutterstock

Kao novina, navodi se i ocenjivanje vladanja učenika već od drugog razreda. Suspenzija đaka na pet dana u slučaju teže povrede obaveza, jedna je od novih mera koja bi trebalo da važi za osnovce i srednjoškolce od drugog polugodišta.

Direktorka Osnovne škole "Dragojlo Dudić" Danijela Pavić smatra da suspenzija đaka na pet dana može biti "mač sa dve oštrice".

- Može da se desi da bude i mač sa dve oštrice, jer se postavlja pitanje kada dete udaljimo sa nastave, a kod kuće nema roditeljski nadzor ko se o njemu stara. Bez obzira što je definisano tim novim izmenama, da je to dete koje je udaljeno s nastave u obavezi da se informiše o nastavnom procesu, a škola se obavezuje da mu dostavlja materijal i sve ono što se u školi radi - kaže ona.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra da je ova mera opravdana i da je zapravo poslednja opomena učenicima, posebno u srednjim školama.

- Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede - kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje - navodi Markov.

Ova mera suspenzije učenika na pet dana je prvi put uvedena u obrazovnom sistemu Srbije. Prosvetari ističu da je ova mera dobra jer će učenicima dati mogućnost da razmisle o svojim postupcima. Takođe, prvi put će se ocenjivati i vladanje učenika drugog razreda, što je do sada bilo moguće samo od šestog razreda.

Direktorka Pavićeva smatra da je ova mera više intervencija nego prevencija, ali da je ipak potrebna u obrazovnom sistemu. Još jedna od novina je da učenik koji je uključen u vaspitno-disciplinski postupak neće moći da pređe iz jedne škole u drugu.

BONUS VIDEO:


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marko

22.11.2023 13:02

Evo i predloga dopune pravilnika. Ukoliko učenik osnovne škole posle suspenzije ponovi čin agresije, prebacuje se po automatizmu u drugu školu na teritoriji opštine ili grada, bez potrebe da se dobije saglasnost roditelja ili staratelja, niti škole u koju se prebacuje. Ukoliko se u novoj školi ponovi ista situacija, propisuje se mera obaveznog psihijatrijskog posmatranja i prebacivanje u školu za decu sa posebnim potrebama. Ukoliko to učini učenik srednje škole, prebaciti ga po automatizmu u vojnu srednju školu. Tamo će umeti na adekvatan način da kanališu agresiju i višak energije. Vojska rešava problem popune kadra, uz obostranu korist za društvo u celini.