DANAS JEDNU STVAR OBAVEZNO URADITE, ZDRAVLJE ĆE VAS SLUŽITI CELE GODINE! Čudo Svetog Mihaila se još PREPRIČAVA!

Autor:

Vesti

19.09.2023

05:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Praznik Čuda Svetoga Arhangela Mihaila se u nekim srpskim kućama proslavlja kao krsna slava.

DANAS JEDNU STVAR OBAVEZNO URADITE, ZDRAVLJE ĆE VAS SLUŽITI CELE GODINE! Čudo Svetog Mihaila se još PREPRIČAVA!

Foto: wikipedia.org

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju dan posvećen čudu svetog arhangela Mihaila.

Jedno od čuda svetog arhangela Mihaila desilo se na izvoru u Laodikiji oko 300. godine. Kako legenda kaže, jedan neznabožac imao je gluvonemu ćerku, ali mu se, uprkos tome što nije bio hrišćanin, u snu javio arhangel Mihailo koji mu je poručio da ćerka treba da mu se umije na tom izvoru.

On je to i uradio, a ćerka je nakon umivanja izlečena. Posle tog čuda su se i on i ćerka krstili, a on je na tom mestu sagradio je crkvu Svetog arhangela Mihaila koja i danas postoji.

Postoji još jedno čudo koje se i danas prepričava - jedna porodica je nakon dugogodišnjeg čekanja dobila naslednika koji je bio gluvonem, i pored toga, zaostajao je u razvoju.

Svi su im savetovali da ga se odreknu, ali su roditelji rešili da se odsele iz rodnog grada i skrasili se u seocetu u blizini Minska. U blizini kućice bio je potok u koji je, prilikom šetnje sa ocem, dečak upao.

Otac ga je brzo izvukao, a dete je zaplakalo. Otac je bio zgranut i brzo ga odveo do žene, da se i ona uveri u čudo. Roditelji su detetu dali ime Mihail, u čast arhangela, verujući da će mu time obezbediti njegovu zaštitu. Kasnije su saznali da se taj potok zove Mihailovim u čast arhangela Mihaila.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog".

Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni/prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo. Arhangel Mihailo je predvodnik vojske anđela koja je učestvovala u stvaranju sveta i branila čovečanstvo od palih anđela.

Na ovaj dan, veruje narod, obavezno treba moliti za izlečenje, ali i oprostiti grehe svim nevernicima i tada će im se ostvariti najveća želja - oni i njihovi najvoljeniji biće zdravi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Ramamti Ezer

25.09.2023 19:00

U Bibliji se spominje samo jedan arhanđel - Mihailo. I samo na jednom mestu. Mihael na hebr. znači - 'ko je kao Bog'? Arhangel znači nad-anđeo. Prorok Danilo je napisao da mu je tokom boravka u Vavilonu, anđeo Gavrilo rekao sledeće:,, Ali knez persijskog kraljevstva stajao mi je na putu 21 dan. Tada je Mihailo, jedan od najviših knezova, došao da mi pomogne. A ja sam ostao tamo kod persijskih kraljeva.''(Dan. 10:13). Dakle jasno je da je neki opasan demon ''knez persijskog kraljevstva'' preprečio put moćnom anđelu, da mu je trebala i pomoć u tom okršaju i pomogao mu je Mihajlo. Logično je da takvo ime i titulu arhangel - nad anđeo, može nositi samo neko ko je od Boga naimenovan i pomazan svetim duhom da obavlja vrsno delo komandovanja mirijadama tj. stotinama miliona anđela (Otkr. 5:11). Ko je ta osoba? Interesantno je da apostol Pavle kaže za samo jednu osobu sledeće:,, Jer će sam Gospod sići s neba sa zapovedničkim pozivom, s glasom arhanđela i s Božjom trubom, i prvo će uskrsnuti oni koji su umrli u jedinstvu sa Hristom.'' (1. Sol. 4:16). Dakle, ako je samo jedan arhanđeo i ako on komanduje mirijadama anđela i viši je od svih drugih anđela uključujući i visokopozicionirane po rangu heruvime i serafime, i veći je po časti od svih duhovnih bića - odmah iza Boga i Stvoritelja Jehove, onda to ne može biti niko drugi do proslavljeni Božji Sin Isus Hrist. Jedini on je - kao Bog. On je kao prvo moćno duhovno stvorenje koje je Bog Jehova direktno prvo stvorio, zajedno sa Bogom stvarao ceo univerzum - vidljivi i nevidljivi svemir i bića u duhovnom svetu (Kol.1:16). Isus će uskoro kao moćni kralj Božjeg Kraljevstva za čiji dolazak svakog dana, mole stotine miliona vernika širom sveta, povesti završni Božji rat Armagedon protiv svog zla na ovoj planeti uključujući Satanu, demone i ljudske vladavine na planeti Zemlji (Dan. 2:44; Mat. 6:9,10; Otkr. 16:13-16; 14:14-16; 19:11-16). Zaista po svim odličjima Isus Hrist zaslužuje naziv Nad-anđeo - Arhanđel Mihailo!