IZDRŽITE JOŠ 48 SATI!

Vesti

28.02.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugog dana ledenog talasa u Srbiji lekari su imali pune ruke posla! Pacijenti sa prelomima, promrzlinama i na reanimaciji bili su juče uobičajena slika u Urgentnom centru u Beogradu. Kolima Hitne pomoći non-stop su pristizale nove žrtve leda, a meteorolozi upozoravaju da će ledeni dani potrajati do petka, kada se očekuje blagi porast temperature, ali će se već sutra ujutru živa u termometru spustiti i do minus 20!

Foto: Srpski telegraf
Smetovi širom Srbije

OPASNE STEPENICE I ZEBRE

Od gužve se juče u podne nije video kraj hodnika u Urgentnom centru, jedni sa snimcima u rukama čekaju pregled, drugi leže u pokretnim krevetima, treći u invalidskim kolicima, a sa bolovima i jaucima samo pristižu novi pacijenti.

- Imamo dve reanimacije, požurite - čuje se dobacivanje sestara, tehničara i lekara, koji trče kroz masu građana, besprekorno obavljajući najvažniji posao na svetu - spasavanje života!

- Samo u prepodnevnim satima imali smo blizu 100 pregleda na ortopediji, četiri otvorena preloma kod mlađih ljudi, što je daleko iznad proseka. Povećan broj pacijenata uobičajen je za ovakvo vreme. Pacijenti se najčešće javljaju zbog pada na ledu. Povećan je i broj saobraćajnih nesreća sa teškim posledicama - kaže za Srpski telegraf dr Slaviša Zagorac, specijalista ortopedije.

100 pregleda na ortopediji Urgentnog centra bilo je samo u prepodnevnim satima

Pacijenti su uglavnom iz Beograda, ali doktor navodi da u večernjim satima pristižu i iz unutrašnjosti.

- Građani moraju da paze jer je led veoma opasan, a najkritičnije su stepenice i zebre na ulicama. Većina pacijenata kaže da su pali dok su prelazili ulice. Stariji ako ne moraju, uopšte ne bi trebalo da izlaze napolje dok ne prođe led - savetuje dr Zagorac i upozorava da pad dovodi i do teškog preloma kičme, pa pojedini ostaju doživotni invalidi.

- Imamo i mlađih pacijenata, a to što su mladi, ne znači da ne treba da se čuvaju - upozorava dr Zagorac.

TEŽAK RAD NAPOLJU

U kasnim večernjim satima Hitna pomoć dovodi i ljude koji žive pod otvorenim nebom zbog promrzlina, a ledeni talas ugrozio je i one koji rade napolju.

Stariji ne bi trebalo da izlaze napolje ako ne moraju dok ne prođe led, dr Slaviša Zagorac, specijalista ortopedije

- Van kuće sam od devet ujutru do devet uveče. Radim u podzemnom prolazu i već dva dana se smrzavam. Uđem u prodavnicu obuće koja je iza mog štanda i tu se ugrejem, pa opet izađem. Koliko god se obučete, nije dovoljno kad ste napolju 12 sati neprekidno, a temperatura minus 10 - kaže Maja S. (55), koja prodaje knjige u centru Beograda.

Sneg koji je i juče padao u Srbiji velike glavobolje zadao je i putarima koji su neprestano na terenu, ali je i pored toga saobraćaj usporen. Snežna mećava okovala je Bor, pa su putevi slabo prohodni ka Luki, Oštrelju, Gornjanu i Metovnici. U pomoć putarima pritekla je i mehanizacija RTB Bor.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading