POTROŠAČKA PATROLA: Da li je bela čokolada zaista čokolada? (VIDEO)

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

13.06.2023

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Najtačniji je onaj koji je, u stvari, nemoguć: I JESTE i NIJE. Jeste, zato što ima kakao-sastojke, a nije zato što ih ima u mnogo manjoj meri od crne čokolade i najčešće se svode na kakao-maslac, a ne kakao-prah.

"Potrošačka patrola", emisija Srpskog telegrafa i portala Republika, koju celu možete pogledati na Jutjub kanalu Republika news, analizirajte sadržaj belih čokolada na našem tržištu na osnovu četiri nasumična uzorka. Šta stoji u deklaracijama možete videti u tabeli uz ovaj tekst, osim za milku, na kojoj nema podataka o procentima određenih sastojaka koje sadrži, pa ćete, u slučaju da kupite ovaj brend, suštinski kupiti mačku u džaku.

Foto: Printskrin/republika TV

Potrošačka patrola

 


Tu je i pitanje kako odabrati kvalitetnu belu čokoladu. Preciznije rečeno, što manje nekvalitetnu s obzirom na to da nutricionisti i prehrambeni tehnolozi uglas tvrde da je crna čokolada mnogo bolji i zdraviji izbor ukoliko baš ne možete bez čokolada.

Što se belih tiče, one treba da sadrže kakao-maslac, kao jedini izvor masnoće, i to u što većem procentu, bez aditiva i veštačkih boja. Koja je to najcrnja strana bele čokolade? Jeftinije verzije, umesto kakao-maslaca, mogu da sadrže palmino ulje ili neke druge masnoće, odnosno imaju mnogo više šećera. Stoga, pre nego što kupite belu čokoladu, pogledajte njene sastojke. Problem je što je najčešće čini kombinacija gomile štetnih biljnih masti, veštačkih aroma, a najviše, očekivano, šećera. Nutritivna vrednost, veoma, veoma niska.


Jedan sredovečni gospodin, kojeg smo u prodavnici zatekli upravo dok je kupovao belu čokoladu (marka nije bitna), imao je veoma zanimljivo objašnjenje. Pitali smo ga zašto je izabrao belu umesto crne, a odgovorio je da je u pitanju navika. 

- Čista navika. Ne znam šta bih vam drugo rekao. Iskreno, ukus crne čokolade mi je možda i bolji, ali uz decu sam, dok su bila mala, počeo da jedem bele čokolade pošto su ih moji sin i ćerka više voleli i tako je ostalo. Nisam vam ja, uostalom, neki potrošač slatkiša, pojedem možda dve čokolade mesečno i to je to.

 

Novu epizodu emisije "Potrošačka patrola" možete pogledati u videu na početku teksta! A, ako ste neku epizodu propustili možete je pogledati klikom na link!

 

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading