UDARILI I NA PORFIRIJA, PRIŽELJKUJU REPRIZU KRVAVE 1996! Opoziciji i njenim medijima zasmetao patrijarhov poziv na mir umesto podela i svađa

Autor:

Vesti

14.05.2023

20:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Nova predviđa sukob na ulicama i zlokobno podseća na Miloševićev miting, koji se završio pogibijom.

UDARILI I NA PORFIRIJA, PRIŽELJKUJU REPRIZU KRVAVE 1996! Opoziciji i njenim medijima zasmetao patrijarhov poziv na mir umesto podela i svađa

Foto: ST/Nemanja Pančić

Deo opozicije i njihovi mediji, pošto su pokazali da žele glavu predsednika Vučića, udarili su i na patrijarha Porfirija, prizivajući krv na ulicama.

Naime, u danu kada je poglavar SPC pozvao vernike da se, umesto podela i svađa, okrenu molitvi i veri i da se 25. maja priključe Spasovdanskoj litiji, koja će biti posvećena stradaloj deci, krenula je opšta hajka.

Kao povod je iskorišćena patrijarhova beseda u kojoj je, između ostalog, govorio i o takozvanom rodno senzitivnom jeziku, i iz koje su neke izjave kojima je reagovao na optužbe da je Crkva kriva za nasilje tendenciozno istrgnute iz konteksta. Pravi razlog je, u stvari, poziv na mir, zbog koga su ga opozicionari na društvenim mrežama nazvali "Vučićevim slugom", koji, tobož, pokušava da minira "narodne proteste".

PRISKOČILA I ZORANA

Republika

Foto: Privatna arhiva

Predrag Đokić

Verski analitičar Predrag Đokić ističe da je izjava izvučena iz konteksta.

- On je zabrinut zbog onoga što se dešava, a to je banalizacija jezika i prava žena, gde se odmiče od suštine, a to je zaštita od nasilja, da one imaju veća prava i budu ravnopravne. On se zalaže za te ključne stvari, a ne da se svodi na to da li će ona biti trener ili trenerka. Kao neko ko prati njegov rad znam da je više uradio za žene nego neke organizacije koje se time bave - kaže Đokić.

Odmah su se oglasili nova perjanica Dragana Šolaka, bivša ministarka Zorana Mihajlović i jedan od najvećih promotera protesta novinar Slobodan Stupar, koji je svojevremeno pričao kako će Vučić da završi kao knez Mihailo (ubijen u atentatu) i da se u Srbiji izborima ne ostaje na vlasti, aludirajući opet na nasilje.

CILJ RUŠENJE SRBIJE

Opozicioni mediji čak prizivaju i krvoproliće na ulicama. Tako portal Nova, pišući o narodnom okupljanju koje je Vučić najavio za 26. maj, ističe da scenario neodoljivo podseća na 1996. i da će se, ako se protesti nastave, u isto vreme u Beogradu održati "i protest i kontramiting", baš kao i pre 27 godina. Zlokobno se podseća da je Slobodan Milošević tada pristalice autobusima dovozio u Beograd, posle čega je došlo do sukoba, a jedna osoba je poginula.

Republika

Foto: Tanjug

Dejan Miletić

Politički analitičar Dejan Miletić kaže da opozicija, da bi oslabila državu, u svemu traži šansu da se dokopa vlasti.

- SPC je institucija koja ima kredibilitet, a ono što žele rušioci Srbije jeste da oslabe institucije, antagonizuju ih, stvore podele. Ali greše jer se kroz istoriju pokazalo da kada bi god udarili na Crkvu, narod je pokazao da drži do svoje tradicije. SPC se ne bavi dnevnopolitičkim dešavanjima, ako se i priklonila nekome, to nije zbog partije, već zaštite interesa Srbije. I to što prizivaju krvoproliće dokaz je da žele onesposobljenu zemlju koja nije sposobna da zaštiti svoje interese i da se razvija, a u tome vide šansu da preuzmu vlast i na grbači naroda stvore bolju budućnost za sebe - kaže Miletić.

MOJ STAV

Republika

Foto: youtube.com/ Sputnjik Srbija

Stevica Deđanski

Stevica Deđanski, analitičar:

- Žele da iskoriste sve što je moguće da izazovu nezadovoljstvo naroda i sinhronizovano s albanskim i hrvatskim medijima napadnu jaku srpsku državu i SPC, to je ono što svima njima smeta. Narod ne sme da dozvoli da se to desi jer ćemo se vratiti na početak.

Fantomski "Vučićevi autobusi"

Novinar agencije Dojče vele Nemanja Rujević još jednom je pristalice opozicije uhvatio u laži na Tviteru. Naime, pojedinci su poveli hajku zbog navodnog otkazivanja takmičenja iz srpskog jezika u Aranđelovcu koje je trebalo da se održi 25. maja, uz tvrdnju da su Vučiću potrebni autobusi za miting.

Međutim, ispostavilo se da je u pitanju čista izmišljotina pošto su organizatori izdali saopštenje u kom navode da je događaj otkazan zbog saosećanja s nastavnicima i roditeljima dece OŠ "Vladislav Ribnikar". Inače, Šolakovi mediji već danima spinuju priču o 2.200 autobusa koje vlast sprema za okupljanje u Beogradu.

Stojković deli hrvatski mračni scenario

Hrvatski portal Indeks objavio je tekst u kojem se priziva nasilje u Srbiji, a jedan od vođa protesta advokat Čedomir Stojković to je preneo na svom Tviter nalogu.

Naime, on je podelio link teksta "Srbija u apokaliptičnom porazu zatvara krvavi krug koji je počeo Milošević" i zaključuje da je taj tekst "prava dijagnoza Srbije".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (68)

Loading
Ana

14.05.2023 20:38

Opoziciji ništa nije sveto!

MarkoG

14.05.2023 20:39

Sramota. Bog ce ih kazniti!

Ljubica

14.05.2023 20:39

Sramota je ponašanje opozicije i njihovih medija, pa zar im smeta poziv na mir?!

Dani

14.05.2023 20:39

Toliko ste nisko pali da ste sada udarili i na Porfirija.