GUŽVA NA VRATIMA SANU: Prijavilo se više od 100 kandidata

Autor: Tanjug

Vesti

01.02.2018

22:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Broj pred­lo­že­nih kan­di­da­ta za no­ve čla­no­ve Srp­ske aka­de­mi­je na­u­ka i umet­no­sti pre­ma­šio je sve re­kor­de, jer je na adre­su ove usta­no­ve ovo­ga pu­ta sti­glo vi­še od sto no­mi­na­ci­ja, dok je u do­sa­da­šnjim iz­bor­nim ci­klu­si­ma taj broj iz­no­sio obič­no iz­me­đu tri­de­set i če­tr­de­set, piše "Politika".

RepublikaFoto: youtube.com/Televizija Hram
Foto: Ilustracija

Iako je rok za do­sta­vlja­nje pred­lo­ga, ko­je su mo­gli pod­ne­ti tri čla­na SA­NU, od­bor SA­NU i usta­no­va van SA­NU, is­te­kao 31. ja­nu­a­ra, ta­čan broj pri­ja­va zna­će se to­kom na­red­ne ne­de­lje ka­da pri­stig­nu i pred­lo­zi ko­ji su po­sla­ti po­štom za­ključ­no sa po­me­nu­tim da­tu­mom. 

Iz­bor­na skup­šti­na SA­NU, za­ka­za­na za 8. no­vem­bar ove go­di­ne, bi­će me­sto na ko­jem će bi­ti do­ne­ta de­fi­ni­tiv­na od­lu­ka ko­ja su to no­va ime­na za­slu­ži­la da se na­đu me­đu srp­skim aka­de­mi­ci­ma, od­no­sno da bu­du u do­pi­snom član­stvu.

U javnosti su se do sada pojavile informacije o nekima od predloženih, pa se tako na spisku nalaze: Dragoljub Mićunović, Borka Pavićević, Ljubomir Madžar, Dragan Simeunović, Miroljub Jeftić, Pavle Petrović, Marija Bogdanović, Dragor Hiber, Zagorka Golubović, Latinka Perović, Nada Popović Perišić, Miloš Arsenijević, Milena Dragićević Šešić i drugi.

Predsedništvo SANU 5. juna utvrđuje konačnu listu kandidata a od 31. avgusta do 20. septembra Predsedništvo obaveštava javnost o odlukama i referate i mišljenja stavlja javnosti na uvid, koji ne može trajati kraće od 20 dana. 


Od 21. do 28. septembra, ustanove, udruženja i građani mogu u pisanoj formi da podnesu prigovore na referate, koje razmatra Komisija za praćenje izbora SANU, a Predsedništvo obaveštava Izbornu skupštinu i daje mišljenja o njima na osnovu predloga Komisije.

Tokom oktobra održava se jedna ili više konferencija članova SANU na kojima se podnose izveštaji i donose zaključci. Predlozi za izbor novih članova pojedinačno dostavljaju se svakom članu SANU najmanje 21 dan pre Izborne skupštine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading