LOPOVI NA KVADRAT: "Lasta" autobus od 12.500 platila 60.000 evra

Autor:

Vesti

06.06.2022

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje neoborivi dokazi da je ovo saobraćajno preduzeće kupilo 30 krš autobusa, rashodovanih u Evropi

LOPOVI NA KVADRAT: "Lasta" autobus od 12.500 platila 60.000 evra

Foto: Printscreen

Saobraćajno preduzeće "Lasta" kupilo je 30 polovnih, krš autobusa, po ceni gotovo četvorostruko većoj od tržišne, saznaje Republika!

Naime, jedan autobus čija je cena 12.500 evra (bez PDV) i koji je, kako se navodi u oglasu, prešao više od pola miliona kilometara, čelnici "Laste" plaćali su 60.000 evra, i to bez troškova carine, poreza i transporta. Inače, pored pomenutih 30, rukovodstvo ovog preduzeća planira nabavku još 70 polovnih autobusa!

Spasić: Ima elemenata krivičnog dela

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost, kaže da ovde ima elemenata krivičnog dela pranja novca i nadležni organi će ispitati tu sumnju.

- Niko ne treba da me ubeđuje da polovni, krš autobusi, mogu biti tako skupi. Ako ovakav poslovni potez "Laste" bude prošao, mora i biće pod lupom posebnog antikorupcijskog odeljenja tužilaštva zbog sumnje da je izvršeno krivično delo pranje novca ili zloupotreba položaja odgovornog lica - poručio je Spasić.

NEMA LOGIKE

- "Lasta" planira nabavku 100 polovnih autobusa, do sada je kupljeno njih 30. Od toga 15 je "Volvoovih", 10 man, tri setra i dva "Mercedesova". U proseku, svaki od tih autobusa je prošao oko ili nešto više od pola miliona kilometara i stari su, u proseku, 16 godina (najmlađe vozilo je 2008). Autobusi su kupljeni u Sloveniji, gde su stigli iz raznih gradova Evrope u kojima su voženi i rashodovani. Jedan autobus je plaćan, u proseku, oko 60.000 evra, i to bez troškova carine i poreza. Dakle, rukovodstvo "Laste" je plaćalo jedan autobus, rashodovan u Evropi, više od 60.000 evra - kaže izvor našeg portala iz "Laste" i dodaje:

Republika

Foto: Printscreen

"Lasta" autobusi na oglasu

- Međutim, ni to čak nije najveći problem. Realna tržišna cena jednog tog autobusa, što smo mi i našli u oglasima, jeste 12.500 evra, bez PDV. To znači da ga je naša firma plaćala gotovo četiri puta više! To nema nikakve logike.

PRVO POPRAVKE

Prema njegovim rečima, ova vozila su trenutno na parkingu Auto-centra SP "Lasta" u Beogradu, na auto-putu ka Nišu, gde ih čeka gomila popravki da bi uopšte mogli da ih registruju.

- Na svim vozilima moraju da se obave limarski i drugi radovi, kao i servisi, da bi ovi polovni autobusi uopšte mogli da se registruju - ističe izvor Republike.

U "Lasti" utihnuli

Na pitanja koja su juče poslata "Lasti" do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor. Ne bi to bilo čudno da na upite vezane za ranije tekstove nismo uredno i na vreme dobijali odgovore.

Autobusi su, dodaje, kupljeni iz obrtnih sredstava firme, ne na kredit ili lizing, a s namerom da se koriste za prevoz u Niškom okrugu.

Ovo je samo jedan u nizu skandal koji trese pomenuto saobraćajno preduzeće. "Lasta" je, kako je Republika objavila, ugovorila i naplatila od grada Beograda dodatan broj polazaka na liniji Mladenovac-Beograd. Međutim, ti autobusi su, kako je pokazao GPS, preusmeravani na druge opštine, od kojih je "Lasta" uzimala novac, ili bili u garaži. Grad je zato podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih u ovom preduzeću.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Vanesa Jelinski

06.06.2022 23:27

Lasta Barajevo e to je tek užas. Nema polazaka, autobusi u kvaru, nemaju klimu a ni grejanje. Užas šta rade narodu

Lastoni

07.06.2022 19:32

Lastu hitno prodati kome god dok još vredi koji dinar.