Deca primila pokvarene vakcine

Vesti

01.11.2017

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Panika u Novom Sadu! Roditelji mališana šokirani su saznanjem da su im deca vakcinisana cepivima koja su u ambulanti Rumenačka DZ Novi Sad zbog kvara tri dana stajala u frižideru bez struje. Tu su bile sve vakcine iz kalendara obavezne imunizacije i sve do jedne su iskorišćene iako je temperatura u frižideru čak za šest stepeni bila veća od dozvoljene.

Cepiva u ambulanti u Rumenačkoj tri dana stajala u frižideru bez struje. Ako se ne poštuje hladni lanac, izostaju efekti imunizacije, upozoravaju stručnjaci

PREKINUT HLADNI LANAC

Zbog toga je Institut za javno zdravlje Vojvodine, posle prijave, 18. aprila ove godine naložio lekarima da cepiva utroše u što kraćem roku zbog "kumulativnog dejstva neadekvatne temperature na kvalitet vakcina".

Naime, temperatura u frižiderima u kojima se drže vakcine treba da bude od dva do osam stepeni, a u frižideru u kojem su čuvana cepiva u Rumenačkoj bilo je čak 14 stepeni kada je kvar otkriven.

Kada je kvar otkriven, temperatura u frižideru bila čak 14 stepeni, a vakcine se drže do 8

Stručnjaci upozoravaju da je održavanje temperature od presudnog značaja jer u slučaju da se hladni lanac ne poštuje cepiva gube osnovno dejstvo i efekti imunizacije izostaju.

Komentarišući ovaj slučaj, epidemiolog dr Radmilo Petrović objašnjava da su tri dana dugačak period za prekidanje hladnog lanca i da se toleriše porast temperature do 12 stepeni.

- To je temperatura za koju se smatra da ne može naškoditi vakcinama, odnosno oduzeti im osnovno dejstvo. U slučaju većih temperatura najbolje je vakcine baciti i naručiti novu dozu. Testiranje kvaliteta cepiva toliko je skupo da bi se više isplatilo nabaviti nove - objašnjava Petrović i dodaje da visoka temperatura ne može naškoditi samo vakcinama protiv tetanusa i hepatitisa B.

RepublikaFoto: pixabay.com

 

dr Radmilo Petrović, epidemiolog

U slučaju većih temperatura najbolje je vakcine baciti i naručiti novu dozu

S druge strane, doc. dr Mioljub Ristić, koji je potpisao preporuku da se vakcine utroše u što kraćem roku, tvrdi da su cepiva bezbedna i da njihov kvalitet nije doveden u pitanje.

DOBAR KVALITET

- Na osnovu vodiča Svetske zdravstvene organizacije i preporuka Instituta za javno zdravlje, sve vakcine su mogle biti iskorišćene u roku trajanja jer nisu bile izvan režima hladnog lanca duže od tri dana, kao i da je zatečena temperatura u frižideru u danu kada je otkriven kvar bila 14 stepeni. To dokazuje i podatak da u DZ Novi Sad nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija posle vakcinacije dece ovim cepivima - navodi dr Ristić.

Takođe, roditelje je dodatno zgrozilo i to što se lekarima u dokumentu poručuje da je za vakcine potrošeno 411.112 dinara i da ih zbog ograničenih doza nije moguće nadoknaditi. Na to dr Ristić odgovara da su time samo hteli da istaknu koliko je važno voditi računa o redovnom napajanju frižidera strujom.

U DZ Novi Sad juče nisu želeli da komentarišu sporni slučaj sa vakcinama i rečeno nam je da će na pitanja tim povodom odgovoriti kada prikupe svu dokumentaciju.

Slično bilo i u Valjevu?

U Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju navode da je prekidanje hladnog lanca čest slučaj u srpskim domovima zdravlja.

- Imamo još jedan primer iz jedne valjevske ambulante, gde je 48 sati bio isključen frižider sa vakcinama, greškom čistačice. Umesto šest stepeni, u frižideru je bilo 16. Posle uviđaja neke su vakcine škartirali, a neke vratili u upotrebu. Imamo na 70 strana opisan ovaj slučaj - napisali su u komentaru na svojoj Fejsbuk stranici.

RepublikaFoto: pixabay.com
 

Fakti

- Vakcine se drže na temperaturi od 2 do 8 stepeni

- Temperatura frižidera mora da se proverava dva puta dnevno

- Jednom izgubljena potentnost vakcine zbog neadekvatne temperature ne može da se vrati ako se ona stavi u ispravan frižider

- Frižideri moraju imati termometar

- U pripravnosti treba držati nekoliko flaša sa zaleđenom vodom u slučaju kvara frižidera ili nestanka struje

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading