APEL "BATUTA": Roditelji, ako ovo ne uradite, vaše dete će imati strašne probleme!

Autor: Republika

Vesti

30.10.2017

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

V. d. direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović apelovala je danas na sve roditelje da vakcinišu svoju decu jer je, kako je rekla, to "put u sigurnost i prava odluka".

Vakcine su obavezne

Jovanović je, komentarišući navode da Dom zdravlja Stari grad neće izdavati nevakcinisanoj deci potvrde da su zdrava za kolektiv, ponovila ranije obrazloženje Ministarstva zdravlja da će se potvrde ipak izdavati za zdravu vakcinisanu i nevakcinisanu decu, sa napomenom za onu decu koja nisu primila vakcinu.

Na pitanje novinara zašto se takve potvrde uopšte izdaju ako će dete biti primljeno u vrtić bez obzira na to da li je vakcinisano ili ne, Jovanovićeva je rekla da je to "pitanje za diskusiju" i da svaka prosvetna i zdravstena ustanova "ima misiju da prenese poruku da decu treba vakcinisati".

- Vakcina protiv morbila nam je potrebna i radimo svi zajedno na tome. To je u interesu očuvanja zdravlja dece i svih nas - poručila je Jovanovićeva.

Iz Ministarstva zdravlja u petak je za Tanjug rečeno da je vakcinisanje dece zakonska obaveza, a da se potvrda za kolektiv izdaje zdravoj deci koja mogu biti i vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primila vakcinu.

Postoje slučajevi kada deca u slučaju medicinske kontradikcije ne mogu primiti vakcinu, rečeno je u ministarstvu i navedeno da je cilj da se u "datim trenutnim okolnostima može pratiti koja su deca vakcinisana, a koja ne".

- Interes sistema u totalu je da se prati obuhvat vakcinacije zbog mogućnosti širenja epidemije i opasnosti od nje, za šta za sada ne postoji opasnost jer je situacija pod kontrolom i svakodnevno se prati - poručeno je iz ministarstva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading