Srpski i aleksandrijski partrijarsi služili liturgiju u BGD

Autor: Tanjug

Vesti

24.09.2017

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh aleksandrijski i sve Afrike Teodor Drugi i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej služili su liturgiju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

RepublikaFoto: spc.rs
Liturgija u hramu Svetog Save

Liturgiji su prisustvovali generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i ambasadori Grčke i Egipta.

Današnja liturgija bila je, kako se navodi, centralni je događaj posete patrijarha aleksandrijskog.

Na predlog patrijarha srpskog Irineja, Sveti arhijerejski Sinod SPC dodelio je visoko odlikovanje, orden Svetoga Save I stepena patrijarhu aleksandrijskom i sve Afrike Teodoru II, za istrajnu i delatnu ljubav svesrdno pokazanu prema SPC i srpskom narodu. 

Ordenom Svetoga Save II stepena, a na predlog Patrijarha srpskog, odlikovani su i članovi pratnje Aleksandrijske crkve, mitropoliti gvinejski Georgije i pilusijski Nifont, dok je sekretar Sinoda arhimadrit Danilo odlikovan Ordenom Svetoga Save III stepena.

Najavljeno je da će srpski patrijarh Irinej, zajedno sa episkopima, sveštenstvom i monaštvom, ugostiti patrijarha aleksandrijskog i u manastirima Krušedol, Hopovo, Žiči, Studenici, Sopoćanima, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, zatim u gradu Nišu i njegovim hramovima i znamenitostima, kao i manastiru Ravanici.


Poglavari dveju Crkava će se susresti i sa vodećim ličnostima državnog i društvenog života Srbije i razgovarati o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se suočavaju obe crkve, ali i pravoslavlje i hrišćanstvo u celini, među kojima značajno mesto zauzimaju pitanja uzroka i posledica dosad nezabeleženog stradanja i egzodusa naroda, posebno sa Bliskog Istoka i sa afričkog kontinenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading