Amfilohije: Izvaditi Njegoša iz tamnice

Autor: Tanjug

Svet

24.08.2017

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio je od premijera Duška Markovića obnavljanje porušene Crkve Svetog Petra i da se Njegoš sahrani u njoj, što mu je bila, kako kaže, i poslednja želja.

RepublikaFoto: Tanjug
Traži da se Njegoš sahrani u obnovljenoj crkvi: Mitropolit Amfilohije

Premijeru Crne Gore je mitropolit Amfilohije uputio pismo i izrazio nadu da će u crnogorskom društvu sazreti saznanje da je neophodno obnoviti crkvu i tamo sahraniti Njegoša.

Podsetio je da to nije prvo pismo koje je uputio jednom crngorskom premijeru sa istim zahtevom. Učino je to, kaže, i dok je premijer bio Igor Lukšić, pa potom Milo Đukanović i sada kada je premijer Marković.

"Zlo domaće"

- Podsetio sam ga da se vrati crkva na Lovćenu. Neka mauzolej ostane tu, neka to svedočanstvo jednog vremena i odnosa prema Njegošu, koji nije njegoševski. Da se Njegoš izvadi iz tamnice. Za one koji ne veruju u svece, na Lovćenu su sada mošti Njegoševe i to izrešetane munjama i gromovima i prebacivane šest puta. Njegoš je po tome jedinstven u Evropi i svetu, jer je šest puta njegov grob prekopavan, i nadamo se da ćemo ga sedmi put, sedam je sveti broj, vratiti u njegovu crkvicu - naveo je mitropolit Amfilohije, prenosi portal Vijesti.

Mitropolit Amfilohije je rekao da je Njegoša sustiglo ono od čega se bojao, a to je "zlo domaće".

- Zlo domaće je upravo njega stiglo i danas vi imate Lovćen koji je jedina planina u svetu koja je tako zgažena, unižena, ponižena, čija je utroba razorena - rekao je Amfilohije gostujući prvog dana festivala "Ćirilicom" koji Narodna biblioteka Budve organizuje i realizuje u saradnji sa Udruženjem izdavača i knjižara Crne Gore.

Egipatske piramide

Predstavljajući svoju novu knjigu o Njegošu "Žitije svetog mitropolita Petra drugog – cetinjskog pustinjaka i lovćenskog tajnovidca", Mitropolit je opisao mauzolej kao "simpatičnu zamisao" skulptora Ivana Meštrovića, uz ocenu da je u pitanju "vaskrsavanje drevnih egipatskih piramida, mesopotamskih vladara kojima su podizane takve ogromne građevine".

- Ali to nema nikakve veze sa onim istinskim, pravim Njegošem. Ali ima sa ideologijom koja je u to vreme vladala, ideologija takozvanog socrealizma, boljševička. Jedna megalomanija koja proslavlja ljudsku moć, silu, snagu, a čoveka tu nema, on nestaje. Kao što je nestao Njegoš, nestalo ono što je prema njegovoj meri bilo. Daće Bog da se obnovi porušena crkva na Lovćenu - kazao je mitropolit Amfilohije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading