NOVI PLAN ZAPADA ZA UKRAJINU - POLA ZEMLJE IDE U NATO! Žuri im se pre nego što se Tramp vrati na vlast

Autor:

Vesti

17.04.2024

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Alijansa nudi Vladimiru Putinu da zadrži sve što je osvojio u ratu

NOVI PLAN ZAPADA ZA UKRAJINU - POLA ZEMLJE IDE U NATO! Žuri im se pre nego što se Tramp vrati na vlast

Foto: Tanjug/AP Sergei Guneyev, Armando Babani, Alex Brandon

Preko italijanske Republike NATO je pustio probni balon u nadi da će se Vladimir Putin upecati i pristati na podelu Ukrajine. Prema tom planu, Rusiji bi pripao deo koji je već osvojila, oko 20 odsto Ukrajine, dok bi ostatak ušao u NATO i EU. Pritom je žurba velika jer se u Alijansi boje da Donald Tramp po povratku u Belu kuću ne bi pristao na prijem Ukrajine.

ZAMKA ZA MOSKVU

Kako se navodi, Ukrajina bi bila podeljena po modelu Nemačke posle Drugog svetskog rata. Tako bi se istočni deo našao pod kontrolom Rusije, dok bi ulazak u EU i NATO obezbedio opstanak zapadnog dela Ukrajine na duže staze.

Iz teksta italijanske Republike nije sasvim jasno da li bi kontrola nad istočnim delom značila direktno priključenje Rusiji. Tako je ostavljena mogućnost stvaranja neke nove države, kao što su to bile Luganska i Donjecka narodna republika, koje su proglasile otcepljenje od Ukrajine 2014, a pre dve godine i referendumom izglasale priključenje Rusiji.

Foto: Tanjug/AP Alex Brandon

Bajden podmetnuo korejski scenario

Međutim, prilično je sigurno da Kremlj ne bi pristao na stvaranje takve države, pa makar i pod svojom kontrolom, jer bi to bilo ponavljanje greške iz vremena raspada SSSR, kad je Ukrajina dobila nezavisnost i kasnije izletela iz orbite Moskve.

Američki mediji tvrde da je Donald Tramp nedavno i najavio da će Putinu poslati predlog za podelom Ukrajine, odnosno da mu ostane deo koji je osvojio. Pritom se rukovodstvo NATO boji da će se Tramp vratiti na vlast i da nikad neće pristati na to da zapadni deo Ukrajine uđe u sastav Alijanse i EU. U tom slučaju, ne bi bilo mogućnosti da NATO direktno reaguje ukoliko bi Kremlj naknadno odlučio da osvoji i zapadni deo Ukrajine.

Sve ovo je navelo generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da zatraži još izdašniju vojnu pomoć Ukrajini da bi mogla se sačuva što više teritorije u slučaju zvanične podele zemlje.

Prema nekim mišljenjima, masovno naoružavanje Poljske i pretnja francuskog predsednika Emanuela Makrona da će poslati vojsku u Ukrajinu predstavljaju deo poruke Kremlju u kojoj se nudi podela.

MOSKVA NA ISKUŠENJU

Međutim, teško da je Rusija zainteresovana da veći deo Ukrajine prepusti Zapadu i dobije NATO državu na svojoj granici. Takva mogućnost bila je službeni povod Kremlja za rat, pa iz tog ugla gledano Rusija bi iz svega izašla kao gubitnik iako s nešto većom teritorijom.

Foto: Tanjug/AP Sergei Guneyev

Vladimir Putin

Teški uslovi Kremlja za trajan mir

1. Aneksija Krima, Donbasa, dela Hersonske i Zaporoške oblasti
2. Ukrajina u neutralnom statusu, bez članstva u NATO
3. Ograničenje ukrajinske vojske na 85.000 pripadnika
4. Smena režima u Kijevu i zabrana neonacističkih udruženja
5. Ravnopravna upotreba ruskog i ukrajinskog jezika

KREMLJ: BAJDEN PODMETNUO KOREJSKI SCENARIO

Navodni Trampov plan za mir u Ukrajini objavio je američkim demokratama naklonjen Vašington post, koji se pozvao na svoj neimenovani izvor u štabu vođe republikanaca. CNN je razradio ovu tezu tvrdnjom opet neimenovanog izvora da Tramp namerava da pritisne Putina pretnjom veće vojne pomoći Ukrajini, kao da ona već nije dobila savremeno zapadno i pre toga sve staro sovjetsko naoružanje koje se još moglo prikupiti po svetu.

ako je Trampov štab ovo odmah demantovao, njegov navodni plan na zapadu još samo lenji nisu odbacili. Isto je učinio i Kremlj preko komentara u državnoj agenciji RIA Novosti.

- Lažne vesti o Trampovom planu za Ukrajinu plasiraju se da bi se izučili mogući ustupci Moskve, na primer, članstvo ostatka Ukrajine u NATO. Pritom je i Volstrit žurnal ukazao da navodni Trampov plan sumnjivo podseća na Bajdenovu nameru da zamrzne sukob u Ukrajini po korejskom scenariju - navode RIA Novosti i zaključuju da je Zapad odjednom počeo da govori o podeli Ukrajine, pre njenog konačnog vojnog poraza.

U raketnom udaru 13 poginulih i 60 ranjenih

Rusija je opet izvela raketni udar na nekoliko ukrajinskih gradova, pri čemu je najgore bilo u Černigovu, gde je prijavljeno da je poginulo 13 civila, dok je ranjeno njih 60.
Međutim, ruski izvori navode da je raketama iskander M uništen hotel, u kom su bili ukrajinski vojnici i policajci. Na fotografiji ukrajinske Vatrogasne službe vidi se da su spasioci izneli i ranjenika u maskirnim pantalonama i vojničkim čizmama. Zabeleženi su i udari na Odesu i grad Šostakovo, u Sumskoj oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading