PRAVAC U ZATVOR: Bivši predsednik dobio osam godina robije

Autor:

Svet

24.02.2024

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U novembru 2021. nekadašnji predsednik bio je predmet međunarodne poternice koju je izdala vlada Tunisa zbog ugrožavanja državne bezbednosti.

PRAVAC U ZATVOR: Bivši predsednik dobio osam godina robije

Foto: shutterstock

Sud u Tunisu danas je doneo presudu kojom je osudio bivšeg predsednika Monsefa Marzukija na osam godina zatvora pod optužbom napada na državnu bezbednost i stvaranja raskola među građanima Tunisa, rekao je pravosudni zvaničnik Rojtersu.

Presuda je izrečena u odsustvu, jer se Marzuki, koji je služio mandat od 2011. do 2014. godine, nalazi u egzilu u Francuskoj.

U novembru 2021. Monsef Marzuki je bio predmet međunarodne poternice koju je izdala vlada Tunisa zbog ugrožavanja državne bezbednosti.

Marzuki je u decembru 2021. osuđen na četiri godine zatvora i proglašen krivim za "podrivanje bezbednosti države iz inostranstva" i za nanošenje "diplomatske štete".

Republika

Foto: youtube.com/al jazeera english

 

 

Marzuki je odbacio presudu, opisavši je kao nezakonitu, a 2022. je bio među 19 političara koje je pravosuđe Tunisa optužilo za "izborne prekršaje" navodno počinjene tokom predsedničkih izbora 2019. godine i tada je osuđen na dodatne četiri godine zatvora.

I u našem komšiluku bilo je sličnih slučajeva u poslednje vreme. Nekadašnji premijer Hrvatske Ivo Sanader objedinjenom presudom za afere Fimi Media, Planinska i INA-MOL, Sanader iza rešetaka mora da provede ukupno 18 godina.

Protiv njega se vodilo pet postupaka, od čega je u dva pravomoćno oslobođen.

Bivši premijer Hrvatske do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo oko sedam i po godina.

Prevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dve trećine kazne.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading