ŠTA JE BIO CILJ NAPADA? Serija vazdušnih udara američkog i britanskog vazduhoplovstva u Jemenu

Autor:

Svet

03.02.2024

23:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki i britanski avioni izveli seriju napada na Hute u Jemenu

ŠTA JE BIO CILJ NAPADA? Serija vazdušnih udara američkog i britanskog vazduhoplovstva u Jemenu

Foto: Youtube/Fox


Američki i britanski avioni izveli su seriju vazdušnih udara na kamp pokreta "Ansar Alah" (Huti) na severu Jemena, saopštio je lokalni izvor. Napadi su se dogodili u predsedničkom kompleksu u prestonici Sani, kao deo šireg napada na položaje Huta na severu i jugu zapadne provincije Hodejda, duž obale Crvenog mora.

Napadi na ključne tačke Huta u Sani i zapadnoj provinciji Hodejda

Izvor je naveo da su vazdušni udari američkog i britanskog vazduhoplovstva izvedeni na planinu Atan u Sani, kao i na vojni kamp An-Nahdain, koji se nalazi u predsedničkom kompleksu. Ovi napadi predstavljaju nastavak napora SAD i Velike Britanije da osujete aktivnosti Huta u Jemenu, posebno nakon nedavnih napada na njihove brodove u Crvenom moru.

Koalicija SAD i Velike Britanije pruža podršku vazdušnim udarima

U subotu su istovremeno napadnuti i položaji Huta u južnim provincijama Damar, El Bejda i Hadža, prema izvorima. Ovi napadi označavaju kontinuiranu akciju koalicije Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u podršci vazdušnim udarima protiv Huta u Jemenu.

Odmazda za napade na plovila u Crvenom moru

Od sredine januara, SAD i Velika Britanija kontinuirano vrše vazdušne napade na položaje Huta kao odmazdu za napade na njihova plovila u Crvenom moru. Ovaj vid odmazde predstavlja jasnu poruku koalicije da će reagovati na napade na svoje interese u regionu.

Kao što se vidi, napadi na Hute u Jemenu su deo šireg konflikta u regionu, a vazdušni udari predstavljaju ključnu taktiku koju koristi koalicija SAD i Velike Britanije u pružanju podrške jemenskoj vladi.

(RIA Novosti)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading