ZATRESLO SE U RUSIJI: Zemljotres jačine 4, 7 stepeni po Rihteru pogodio Kamčatku!

Autor:

Svet

22.12.2023

13:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epicentar se nalazio na dubini od 67 kilometara. Za sada nema informacija o eventualnoj materijalnoj šteti.

ZATRESLO SE U RUSIJI: Zemljotres jačine 4, 7 stepeni po Rihteru pogodio Kamčatku!

Foto: youtube/printscreen/GeologyHub

Rusiju je danas potresao zemljotres jačine 4,7 stepeni po Rihteru - preneo je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Potres se dogodio na 148 kilometara severno od grada Petropavlovsk Kamčatski, u blizini istočne obale poluostrva Kamčatka, dodaje EMSC.

Epicentar se dogodio na dubini od 67 kilometara. Zasad nema podataka o eventualnoj materijalnoj šteti.

Podsetimo, serija seizmoloških aktivnosti u ovoj oblasti najveće zemlje sveta zabeležen je početkom marta ove godine.

Poslednji potres u tadašnjem nizu bio je jačine 5,1 stepen Rihterove skale, zabeležen u Tihom okeanu kod istočne obale Kamčatke, naveo je sajt regionalnog ogranka Geofizičke službe Ruske akademije nauka.

Epicentar se nalazio 199 kilometara od Petropavlovsk-Kamčatskog na dubini od 61 kilometar.

Ovo je treći zemljotres u Rusiji ove nedelje. Na istom prostoru prethotno se dogodili zemljotresi magnituda 4,1 i 5,2 stepena.

Poslednji razorni zemljotresi u Turskoj i Siriji

Snažni zemljotres paralisao je Siriju početkom februara.

Broj žrtava razornog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju premašio je 24.000, saopštile su tamošnje vlasti.

Turska Uprava za vanredne situacije saopštila je jutros da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665, dok su vlasti u Siriji navele da su u toj zemlji život izgubile 3.553 osobe, prenosi Si-En-En.

Nakon prvog zemljotresa u ponedeljak 5. februara 2024., jačine 7,9 stepeni, koji je pogodio jugoistok Turske i sever Sirije, zabeležen je još 1.891 naknadni potres.

Iako je prošlo više od pet dana od prvog i najjačeg udara, nade za preživele i dalje ima. To pokazuje slučaj tinejdžera (16) koji je izvučen živ iz ruševina zgrade u turskom gradu Кahramanmarasu 119 sati nakon što je razorni zemljotres pogodio zemlju i Siriju.

Kako je navela turska uprava, iz dela zemlje koji u ponedeljak pogodio zemljotres, evakuisano je skoro 93.000 osoba, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

U akcijama spasavanja i pomoći povređenima angažovano je 166.000 pripadnika stručnog osoblja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading