SRAMOTA! HRVATI SVOJIM DRŽAVLJANIMA NAPLATILI SPASAVANJE IZ GAZE: Porodice sad mole da im se oprosti dug od 7.000 evra!

Autor:

Svet

07.12.2023

13:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre tačno mesec dana, 22 hrvatska državljana su evakuisana iz ratom pogođene Gaze u Kairo.

SRAMOTA! HRVATI SVOJIM DRŽAVLJANIMA NAPLATILI SPASAVANJE IZ GAZE: Porodice sad mole da im se oprosti dug od 7.000 evra!

Foto: Tanjug/AP Photo/Mohammed Hajjar

Hrvatska ambasada u Egiptu, zajedno s ambasadom u Izraelu, osigurala im je prevoz za Hrvatsku. Međutim, da bi mogli da krenu prema Hrvatskoj, morali su se zadužiti kod hrvatskih vlasti. Sada ih po porodici čeka dug od više od 7.000 evra koji moraju podmiriti.

Diplomatski izvori su objasnili da su evakuisani iz Gaze u Hrvatsku trebali da plate deo troškova, odnosno potpisali su da prihvataju te troškove pre nego što su napustili Kairo i otputovali prema Hrvatskoj. Reč je o avionskim kartama iz Kaira prema Zagrebu.

Ostale troškove poput smeštaja u Kairu, hrane i ostalog prevoza, nisu morali da plate. Međutim, hrvatska državna uprava ima fleksibilan pristup tome, nisu platili odmah taj iznos za karte već im je to uračunato kao dug.

Priličan broj članova porodica nisu formalno hrvatski državljani, već su u rodbinskoj vezi s hrvatskim državljanima. Porodice bi trebalo da plate i do 7.500 evra za avionske karte, a poslale su molbu da im se dug oprosti, te čekaju odgovor.

Portal 24sata.hr je poslao upit i Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova, a odgovor će objaviviti kad ga dobiju.

Evakuacija je usledila nakon što je došlo do oružanog sukoba između Izraela i palestinskih militanata, posebno Hamas-a, koji je počeo 7. oktobra 2023. godine. Sukob se uglavnom odvijao u i oko Pojasa Gaze, sa sukobima koji su se dogodili i na Zapadnoj obali i duž izraelsko-libanske granice1 Hamas je pokrenuo kopneni, morski i vazdušni napad na Izrael iz Pojasa Gaze.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading