NIKOG VIŠE NEMA, KRAJ! Poslednji hirurg napustio bolnicu u Gazi, ranjeni prepušteni sudbini i milosti Izraelaca

Autor:

Svet

17.11.2023

17:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je naredio evakuaciju cele severne polovine pojasa Gaze, uključujući i grad Gazu, a posledično, sve bolnice koje se nalaze u severnom delu prestale su da rade

NIKOG VIŠE NEMA, KRAJ! Poslednji hirurg napustio bolnicu u Gazi, ranjeni prepušteni sudbini i milosti Izraelaca

Foto: Tanjug/AP

Hirurzi su napustili poslednju gradsku bolnicu u Gazi koja je bila u funkciji Al Ahil, nakon što je nestalo zaliha anestezije.

Britansko-palestinski hirurg Ghasan Abu Sita rekao je svom timu da je došlo vreme da napuste poslednju funkcionalnu bolnicu u gradu Gazi.

- Bila je noćna mora ostaviti 500 ranjenih znajući da nije preostalo ništa više onoga s čim bi mogao da im pomogneš, jednostavno je jedna od najtežih stvari koje sam morao da uradim - rekao je Abu Sita za Rojters, dan nakon što je napustio bolnicu i došao u kamp za izbeglice Nuseirat.

- Nismo više u mogućnosti da izvodimo operacije u bolnici Ahli. Bolnica je od sada stanica prve pomoći. Stotine ranjenih sada je u bolnici bez pristupa operaciji. Oni će umreti od svojih rana - napisao je Sita na svom nalogu na društvenoj mreži "X".

Sita je ispričao da su on i njegov tim bili zauzeti poslednjih nedelja zbrinjavajući pacijente posle izraelskog vazdušnog napada na obližnju džamiju, i nakon što su izraelske snage opkolile, a potom i ušle u najveću bolnicu u Gazi, Al Šifu, dodajući da je bolnica Al Ahil primila obaveštenje da su je izraelski tenkovi opkolili.

Izrael je naredio evakuaciju cele severne polovine pojasa Gaze, uključujući i grad Gazu, a posledično, sve bolnice koje se nalaze u severnom delu prestale su da rade.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je do 16. novembra samo devet od 35 bolnica enklave funkcionisalo makar delimično.

Bolnice u Gazi prepune su pacijenata, dok se bore sa nedostatkom zaliha od početka izraelskih napada koji su usledili posle napada palestinske militantne grupe 7. oktobra na Izrael.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading