OVAJ ČOVEK STOJI IZA NAJVEĆE SABOTAŽE OD POČETKA RATA: CIA kipi od besa, on je uništio RUSKI PONOS

Autor:

Svet

13.11.2023

18:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki ukrajinski vojni oficir Roman Červinski bio je ključna figura u eksploziji na gasovodu Severni tok, što je najveći dokaz do sada o ukrajinskom mešanju u vojne sabotaže, otkriva istraga zapadnih medija.

OVAJ ČOVEK STOJI IZA NAJVEĆE SABOTAŽE OD POČETKA RATA: CIA kipi od besa, on je uništio RUSKI PONOS

Foto: Profimedia

Červinski, ugledni oficir i veteran specijalnih operacija, bio je koordinator operacije koja se sprovodila pod lažnim identitetom.

Detalji operacije i posledice



Susret sa zimom 2022. godine bio je otežan nakon tri eksplozije koje su 26. septembra izazvale masovno curenje na gasovodima Severni tok 1 i 2, ostavljajući samo jednu od četiri gasne veze netaknutom. Ova operacija nije bila samostalna Červinska misija, već je bio deo lanca naređenja koji se završavao kod generala Valerija Zalužnjog, najvišeg ukrajinskog vojnog oficira.

 

 


Ukrajina protiv Rusije: Taktika i posledice

 



Ukrajina je poznata po svojim hrabrim i tajnim operacijama protiv ruskih snaga, ali napad na Severni tok bio je uperen na civilnu infrastrukturu koja obezbeđuje energiju za milione ljudi u Evropi. Ukrajina se dugo žalila da Severni tok omogućava Rusiji da zaobiđe ukrajinske cevi za isporuku, ali ovaj napad je doveo do zaoštravanja diplomatskih odnosa, kao i kritika američkih zvaničnika.



Červinski pred sudom: Negira optužbe



Červinski je preko svog advokata negirao bilo kakvu umešanost u sabotažu gasovoda. On je izjavio da su sve spekulacije o njegovoj ulozi u napadu na Severni tok plod ruske propagande. Trenutno se nalazi u zatvoru u Kijevu, optužen za zloupotrebu moći u vezi sa zaverom da namami ruskog pilota da prebegne u Ukrajinu, što je dovelo do ruskog raketnog napada.

 

 


Unutrašnji konflikti u Kijevu

 



Navodna uloga Červinskog u eksplozijama ilustruje složenost i unutrašnje rivalstvo u Kijevu, gde su ukrajinski obaveštajni i vojni establišment često u sukobu sa političkim vođstvom. Červinski je javno izrazio sumnju da je Andrij Jermak, jedan od najbližih savetnika predsednika Vladimira Zelenskog, špijunirao za Rusiju. Takođe je optužio administraciju Zelenskog da nije dovoljno pripremila zemlju za rusku invaziju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading