DEČAK (7) JE IZAŠAO IZ MORA I REKAO: "TATA JA ĆU UMRETI"! Panika na plaži, OTAC SE SLEDIO od straha, a onda je stigao TOKSIKOLOG

Autor:

Svet

03.09.2023

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Blago kisela tešnost, poput limuna, takođe može pomoći u privremenom ublažavanju bola, dodao je toksikolog

DEČAK (7) JE IZAŠAO IZ MORA I REKAO: "TATA JA ĆU UMRETI"! Panika na plaži, OTAC SE SLEDIO od straha, a onda je stigao TOKSIKOLOG

Foto: Shutterstock

Dečak (7) je završio na hitnoj s teškim opekotinama uha, vrata i ramena nakon kupanja u moru na jugu Francuske pre nekoliko dana. Opekla ga je morska sasa.

Porodica iz Flamanskog Brabanta dugo će pamtiti letovanje u Barkaresu na jugu Francuske nakon što je sedmogodišnjaka opekla morka sasa. I sedam dana nakon incidenta dečak ima vidljive povrede i leči se od opekotina.

- Da je bio malo mlađi, možda ne bi preživeo - rekao je otac sedmogodišnjaka koji je želeo ostati anoniman, ali je za belgijski portal 7sur7 ispričao šta se dogodilo i upozorio ostale roditelje na opasnost.

- Uživali smo u poslednjem danu odmora na plaži Barkares, kad se to dogodilo. Dečak je izišao iz mora vrišteći, a uho je pretisnuo ramenom. Nikada nisam čuo dete da tako glasno vrišti. Prvo sam mislio da je povredio vrat dok je ronio ili da ga je opekla meduza. Položili smo ga na leđa i postupno su mu se pojavili tragovi na koži. Otišli smo u ambulantu na plaži, ali tamo je bio 16-godišnji učenik koji nije znao kako da mu pomogne. Ni u ambulanti nisu znali šta da rade - ispričao je otac.

Republika

Foto: Shutterstock

Bolnica, dete, Ilustracija

 

- Kada vam dete vrišti od boli i viče: "Tata, umreću", strah vas pogodi pravo u srce - rekao je otac, prenosi portal Fenix.

Dečaku su potom ispirali rane, no kad su one poljubičastile odveli su ga u bolnicu u Perpignan. Do tad je zahvaćena koža na dečaku već jako natekla, vrat se iskrivio, a uho udvostručilo. Uz pedijatra, bio je potreban toksikolg da utvrdi dijagnozu – opekla ga je morska sasa, a čak ni sedam dana nakon, detetu rane nisu prolazile.

U bolnici mu se situacija čak i pogoršla, stalno je povraćao, no stanje mu se sad postepeno poboljšava.

Toksikolog Jan Tajtgat kaže kako kupači retko dolaze u kontakt s morskim sasama, jer su one obično drže za morsko dno ili stenu. Kad čovek dođe u kontakt s njima oseća žarenje i trnce jer se žarnice sase zabiju u kožu i ispuštaju toksine koji čine “otrovni koktel” koji se širi.

Ističe kako je lečenje konvencionalnim lekovima protiv bolova, poput paracetamola, beskorisno, a u slučaju da dođete u dodir sa njima,  savetuje uronjenje zahvaćenog mesta u toplu morsku vodu jer je otrov mnogih vrsta osetljiv na toplinu.

- Blago kisela tešnost, poput limuna, takođe može pomoći u privremenom ublažavanju bola -  dodao je toksikolog.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading