PUTINA ČEKAJU IZBORI, MORAĆE DA NAPRAVI REZ: Jastrebovi iz FSB-a i dalje TRAŽE GLAVE Šojgua i Gerasimova, žele vanredno stanje i TOTALNI RAT!

Autor:

Svet

21.08.2023

08:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Rusiji u punom obimu razmišljaju o sledećim predsedničkim izborima i o očuvanju sadašnje vertikale vlasti, čiji je autoritet poljuljan ne sasvim uspešnim ratom protiv Ukrajine i nedavnom pobunom šefa „Vagnera” Jevgenija Prigožina.

PUTINA ČEKAJU IZBORI, MORAĆE DA NAPRAVI REZ: Jastrebovi iz FSB-a i dalje TRAŽE GLAVE Šojgua i Gerasimova, žele vanredno stanje i TOTALNI RAT!

Foto: Tanjug/AP

U tom kontekstu, „jastrebovi“ iz FSB preporučuju Putinu da "da otkaz" ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Šojguu i načelniku Generalštaba Oružanih snaga RF Valeriju Gerasimovu, navodi Blumberg.

Prema pisanju Blumberga, koji se poziva na svoje izvore u FSB-u, u ruskoj službi bezbednosti i dalje tinja nezadovoljstvo zbog ruskih neuspeha na ratištu, a žrtveni jarci bi trebalo da budu Šojgu i Gerasimov.

„Mnogi u eliti bili su zgroženi Putinovim slabim odgovorom na pobunu i naknadnim neuspehom da kazni Prigožina, što je izazvalo zabrinutost među zvaničnicima zbog mogućnosti za dalje sukobe na visokom nivou ili daljih problema. Ogorčenje zbog neuspeha Rusije na bojnom polju još uvek tinja u bezbednosnom establišmentu “, piše Bloomberg.

Napominje se da su glavne mete Prigožinovog napada – ministar odbrane Šojgu i Gerasimov – i dalje na svojim pozicijama, ali je njegov pokušaj da ih eliminiše imao određenu podršku u ključnim organima državne bezbednosti.

Prema petoro ljudi koji poznaju situaciju, tvrdolinijaši žele da smene Šojgua kao deo prelaza ka agresivnijem nastavku rata, uključujući punu mobilizaciju i vanredno stanje, navodi Blumberg.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Istovremeno, publikacija piše da trenutno nema znakova da će Šojgu i Gerasimov biti uklonjeni.

Predsednički izbori u Rusiji treba da se održe 17. marta 2024. godine. Izborna kampanja bi trebalo da počne nakon njihovog proglašavanja u decembru 2023. godine. Prema amandmanima na Ustav iz 2020. o „nuliranju“ predsedničkih mandata, Putin će moći da obavlja funkciju predsednika do 2036. godine.

Ranije je OBOZREVATEL objavio da je administracija Vladimira Putina u januaru počela da razrađuje različite izborne scenarije, posebno uz učešće aktuelnog predsednika. Ruski mediji su pisali da Putin želi da održi izbore 2024. godine i da na njima učestvuje, iako to još nije zvanično najavio.

Prema rečima Oleksandra Motila, profesora političkih nauka na Univerzitetu Rutgers u Njujorku, nakon što se predsednik Rusije Vladimir Putin povuče,  u Rusiji će početi nasilna borba za vlast između krajnje desnih nacionalista. Ova borba će, kako on prognozira, lišiti Rusiju ostataka njenog vojnog potencijala i najverovatnije će dovesti do raspada zemlje.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading