25.000 VOJNIKA KRENULO NA MOSKVU: Prigožin ruši Putina, upozorio da ga niko ne ometa

Autor:

Svet

24.06.2023

06:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevgenij Prigožin, šef ruske paravojne grupe Vagner, rekao je da njegovi borci ulaze u rusku oblast Rostov.

25.000 VOJNIKA KRENULO NA MOSKVU: Prigožin ruši Putina, upozorio da ga niko ne ometa

Foto: Tanjug/AP

„Sada ulazimo u Rostov. Jedinice Ministarstva odbrane, odnosno vojni obveznici, koji su bačeni da nam blokiraju put, su se udaljili“, rekao je Prigožin i dodao da su u ovom trenutku njegove jedinice „na svim mestima prešle državnu granicu“.

Graničari su izašli u susret i zagrlili naše borce“, rekao je on.

Jevgenij Prigožin je takođe optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova da su „doneli odluku da unište neposlušne jedinice (Vagnerovog PMC) koje su spremne da zaštite svoju otadžbinu“.

Prigožin je upozorio da ga niko ne ometa: „Uništićemo sve što nam se nađe na putu“, rekao je on.

Prigožin je nazvao generale Vladimira Putina "zlom koje se mora zaustaviti" i najavio da kreće u "marš za pravdu" ka Moskvi, nakon što je, kako kaže, Rusija bombardovala baze njegove vojske. On je najavio osvetu, a Moskva se nakon ovih reči Prigožina oglasila i obećala da će suzbiti svaku "oružanu pobunu".

Vođa Vagner grupe izjavio je da će njegova vojska „marširati za pravdom“ i izvršiti osvetnički napad na rusko Ministarstvo odbrane nakon što je podelio video za koji je tvrdio da pokazuje bombardovanje njegovih baza.

Kremlj je demantovao tvrdnje Jevgenija Prigožina, a takođe je tražio da je Vagner odmah zaustavi „nezakonite radnje“.

Prema poslednjim informacijama, u Voronjezu su borbe, dok su u Moskvi naređene antiterorističke borbe.

Vagner grupa broji oko 25.000 vojnika.

Izjava šefa Vagnera dolazi nakon što je ruski državni medij TASS izvestio o pojačanom prisustvu policije u Rostovu kasno u petak. 

Ruska Federealna služba bezbednosti pozvala je sve pripadnike vojne grupacije Vagner da ne donose pogrešne odluke, da ne sprovode bilo kakve oružane akcije protiv ruskog naroda i ne izvršavaju nezakonita i izdajnička naređenja Evgenija Prigožina već da preduzmu mere kako bi ga priveli.

Prigožin (62) je poslednjih nedelja pojačao verbalne napade na predsednika Vladimira Putina, uključujući i dovođenje u pitanje same potrebe za krvavim ratom u Ukrajini.

Sada tenzije između Moskve i paravojne grupe dramatično dolaze do vrhunca, a Prigožin je izjavio: „Savet komandanata Vagner je doneo odluku – zlo koje nosi vojno rukovodstvo zemlje mora da se zaustavi.“

General Sergej Surovikin poručio je Vagneru - prešli smo dug put, pozivam vas da prestanete.

General Sergej Surovikin je pozvao Vagnerovu grupu da zastane i posluša volju predsednika, prenele su RIA Novosti.

„Prešli smo dug put, pozivam vas da prestanete, poslušate volju predsednika, rešite sve probleme mirnim putem“, rekao je on.

Podsećamo, general Sergej Surovikin je tri meseca bio glavnokomandujuć ruskih oružanih snaga u Ukrajini, ali ga je onda nasledio Valerij Gerasimov.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
БрацикаБраца

24.06.2023 08:18

Јесу ли кренули са наоружањем које им је обезбедила Русија? Па, до сада су причали да им фали муниција и оружје...

Ммм

24.06.2023 10:25

Зло је америка, на њу ударити и све њене шпијуне и у Србији и Русији

Бре

24.06.2023 13:39

Ма шта кажете Путин у бункеру,