GLAVNI UDAR UKRAJINACA IĆI ĆE KA MELITOPOLJU! Srpski stručnjak analizira predstojeću kontraofanzivu (FOTO)

Autor:

Svet

01.05.2023

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike i bivši izaslanik odbrane Republike Srbije u Londonu, uradio je analizu predstojeće ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga koju prenosimo u celini.

GLAVNI UDAR UKRAJINACA IĆI ĆE KA MELITOPOLJU! Srpski stručnjak analizira predstojeću kontraofanzivu (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Vesti o ratnim destrukcijama i tragedijama su nam postale neizbežna svakodnevnica, ali je svet danas, više nego ikada pre, ipak fokusiran na predstojeću ukrajinsku ofanzivu. I bez obzira na svu obaveštajnu ili novinarsko-istraživačku delatnost ostaje misterija kada će i na kom operativnom pravcu biti realizovan težišni napad ukrajinske vojske. Mnogi projektuju vreme, dok se suzdržaniji bave mogućnošcu ostvarenja vojnih ciljeva Ukrajine. Istovremeno se malobrojni pitaju šta posle ofanzive i da li će biti moguće postaviti temelje za održivi mir.

Foto: Privatna arhiva

Nikola Lunić

Sa visokom verovatnoćom možemo očekivati da će osnovni operativni pravac prodora ukrajinske vojske biti prema Melitopolju, odnosno na južnoj liniji razdvajanja u oblasti Zaporožje. Uspešan napad na tom pravcu bi obezbedio ne samo oslobođenje dela okupirane teritorije, već i cele leve obale reke Dnjepar koju bi u takvim uslovima bilo besmisleno braniti sa prekinutim linijama snabdevanja i mogućim potpunim opkoljavanjem. Mogući ukrajinski prodor do obale Azovskog mora bi presekao kopneni koridor do Krima, ali bi uvukao i celokupno poluostrvo u neposredna taktička i operativna dejstva od kojih je u dosadašnjim ratnim dejstvima bio uglavnom pošteđen.

Foto: www.profimedia.rs

Karta Melitopolja i okoline

Pored nespornih vojnih ciljeva, tu su i politički koji su okrenuti uglavnom ka javnosti Zapada, odnosno zemljama koje nesebično pomažu odbranu jedne suverene zemlje. Ne treba sumnjati da se javnost u mnogim zemljama umara od ratnih vesti, uz poseban strah od nuklearnih scenarija. Zbog toga im Kijev mora eksplicitno pokazati da su sve dosadašnje investicije Zapada kapitalizovane kroz vojnu pobedu i željenu slobodu.

U ovom trenutku ukrajinske snage se koncentrišu na osnovnom i pomoćnim operativnim pravcima, ali se paralelno vodi i hibridni rat dezinformacijama i lažnim pomeranjima jedinica. Pored medijskih spekulacija o početku ofanzive 30. aprila, pojavljuju se i informacije o uspostavljanju održivog mostobrana u blizini grada Oleški na levoj obali reke Dnjepar sa stabilnim linijama snabdevanja koji bi mogao predstavljati još jedan mogući pravac napada.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski tenkovi u Zaporoškoj oblasti

Takve informacije mogu biti, a i najčešće jesu, u funkciji obmane protivnika i namere da se koncentracija neprijateljskih snaga razvuče na široj liniji fronta. Iako strateško iznenadenje predstavlja jedan od postulata pobede, rečno desantiranje, a potom močvarna ograničenja razvoja ukrajinskih ofanzivnih snaga govore u prilog da je pravac napada preko reke Dnjepar malo verovatan.  

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski

Za predstojeću ofanzivu, Ukrajina je pripremila tri nova korpusa sa 18 borbenih brigada i adekvatnom artiljerijskom, inženjerijskom i protivvazduhoplovnom podrškom. Osim borbenih brigada, Ukrajina priprema i devet brigada Nacionalne garde za neutralisanje džepova otpora na oslobođenim teritorijima. Te brigade će imati manje oklopnih borbenih vozila od borbenih brigada, ali će predstavljati važne snage za obezbeđenje pozadine i komunikacijskih linija ukrajinske vojske.

Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin

Svakako treba naglasiti značaj inženjerijske podrške koja će imati osetljiv zadatak otvaranja koridora kroz ruske linije odbrane. Sa ovakvom operativnom grupacijom od preko 130.000 ukrajinskih vojnika, ruska statična odbrana bi mogla doživeti istorijski poraz. Bez obzira na dubinu fortifikacije, ruska odbrana jednostavno nema ni fleksibilnost odbrane, ni decentralizovanost komande, a ni kontraofanzivne sposobnosti. U takvim uslovima i uz upitnu popunu, ruska vojska prelazi u inferioran položaj koji će biti teško promeniti.

Foto: Tanjug/AP

Putin sa ruskim vojnicima

Ukrajina će u predstojećoj ofanzivi zasigurno postići vojni uspeh koji će uveliko zavisiti od morala ruskih vojnika i njihove disciplinovanosti u izvršenju odbrambenih zadataka. Verovatan ishod će biti oslobađanje dela ukrajinske teritorije i zastoj na novim linijama sukoba. Pored toga, nedostatak vojnih konvencionalnih opcija za Rusiju bi mogao determinisati i stvarnu mogućnost za mir. Zbog toga, a uz kontinuiranu vojnu pomoć Ukrajini, Zapad bi već sada morao pripremati diplomatsku inicijativu koja bi generisala prekid oružanog sukoba i primirje, a potom i obezbeđenje uslova za mirovne pregovore.

Iako je u ovom trenutku malo verovatno da će se Ukrajina uskoro integrisati u NATO, bezbednosne garancije su ultimativne i one će najverovatnije biti obezbeđene kroz bilateralne aranžmane sa pojedinim NATO zemljama na čelu sa SAD. Ipak, ukoliko i kada dođe do mirovnog procesa treba da bude jasno da krajnji ciljevi Kijeva i Vašingtona neće biti potpuno kompatibilni jer će globalni i regionalni interesi biti u koliziji. Svakako se treba nadati da će i eventualne koncesije biti vredne dugotrajnog i održivog mira.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading