HITNA REAKCIJA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA: U toku evakuacija diplomatskog osoblja i građana iz Sudana

Autor:

Svet

23.04.2023

19:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačko mistarstvo je na Tviteru navelo da je cilj da se izvuče što više građana i da će Nemačka, ukoliko bude moguće, izvući i građane članica EU i ostalih zemalja.

HITNA REAKCIJA MINISTARSTVA SPOLJNIH POSLOVA: U toku evakuacija diplomatskog osoblja i građana iz Sudana

Foto: Tanjug/AP

Nemačka vojska počela je danas operaciju evakuacije njenih građana iz Sudana, rekao je portparol nemačkog ministarstva odbrane, odbijajući da iznese više detalja. Procenjuje se da je oko 200 Nemaca u Sudanu.

Nemačko mistarstvo je navelo da je cilj da se izvuče što više građana i da će Nemačka, ukoliko bude moguće, izvući i građane članica EU i ostalih zemalja.

Iz Sudana su već evakuisani građani SAD, Holandije, Velike Britanije, Francuske, a Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je danas da je u saradnji sa relevantnim organima UN, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske, započeta evakuacija državljana Srbije iz Sudana, kako piše 24sedam.

Foto: Tanjug/AP

 

Ranije danas saopšteno je da i SAD i Francuska sprovode hitnu evakuaciju svog diplomatskog osoblja državljana iz Sudana, a zbrinuti su i drugi evropski državljani i oni koji dolaze iz "savezničkih partnerskih zemalja".

Prema tvrdnjama diplomatskih izvora, sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF), protiv kojih se bori regularna vojska Sudana, „pružile su bezbednosne garancije“ koje su omogućile evakuaciju oko 250 francuskih državljana koji su boravili i živeli u Sudanu.

Američki državni sekretar Antoni Blinken ranije je potvrdio da je ambasada Sjedinjenih Američkih Država u glavnom gradu Sudana, Kartumu, privremeno obustavila rad zbog oružanih sukoba u toj zemlji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading