BANKARSKI KOLAPS RUŠI BAJDENOV REIZBOR: Finansijski cunami stiže u najgore vreme za predsednika SAD!

Autor:

Svet

15.03.2023

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Administracija pokušava da ubedi Amerikance da se neće ponoviti 2008, kada su poreski obveznici svojim novcem morali da pokrivaju dugove propalih finansijskih giganata.

BANKARSKI KOLAPS RUŠI BAJDENOV REIZBOR: Finansijski cunami stiže u najgore vreme za predsednika SAD!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena muči se da spreči da se kolaps dve velike banke u toj zemlji ne pretvori u težak politički poraz šefa Bele kuće, koji je planirao da uskoro objavi kandidaturu za reizbor na tu funkciju.

CNN navodi da je drama oko propasti Banke Silicijumske doline (SVB) i Signičr banke probudila duhove prošlosti iz 2008, kada je kolaps banke Liman braders pokrenuo krah akcija na Volstritu i uzrokovao višegodišnju svetsku ekonomsku krizu.

Američka televizijska mreža podseća da su glasači tada pobesneli zbog toga što su bogati bankari koji su izazvali krizu spasavani od dugova novcem poreskih obveznika. Bajdenu kao da nije bilo dovoljno što mu je rejting jedva iznad 40 odsto i što se mnogi u njegovoj Demokratskoj partiji protive ideji da čovek koji u izbornoj 2024. puni 82 godine bude njihov predsednički kandidat, već sada mora da rešava i bankarski haos.

Foto: Tanjug/Ap

Američki predsednik Džo Bajden

On je sunarodnicima poručio da američki finansijski sistem stoji na čvrstim osnovama i obećao da će odgovarati oni koji su doveli do kolapsa dve banke. On je dodao da poreski obveznici neće snositi gubitke i da investitori tih banaka neće biti zaštićeni.

- Oni su svesno rizikovali i kada se rizik ne isplati, investitori gube novac. Tako funkcioniše kapitalizam - rekao je Bajden.

Blumberg navodi da bi finansijska kriza predstavljala veliki izazov za Bajdena uoči pokretanja njegove predizborne kampanje za izbore 2024.

Fed neće dizati kamate, miruju i krediti u Srbiji?

BBC navodi da su se pojavile spekulacije da će američke federalne rezerve (Fed), zbog propasti dve banke, privremeno obustaviti planove za dalje podizanje kamatnih stopa, čiji je cilj obuzdavanje inflacije u SAD. Ako se to desi, politiku Vašingtona verovatno će da sledi i Evropska centralna banka (ECB), ali i Narodna banka Srbije (NBS), pa bi rate kredita mogle da miruju na neko vreme.

Bajden nakon objave plana AUKUS očekuje razgovor sa Sijem

Bajden je izjavio da očekuje da će "uskoro" razgovarati s kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali nije precizirao kada. Na pitanje novinara da li bi Kina mogla da vidi dogovor SAD, Velike Britanije i Australije (AUKUS) o nuklearnim podmornicama kao agresiju, Bajden je odgovorio odrečno. Ove zemlje su u ponedeljak predstavile detalje plana u okviru kojeg će Kanbera početkom naredne decenije nabaviti podmornice na nuklearni pogon da bi parirala kineskim ambicijama u indopacifičkom regionu. Kina je saopštila da AUKUS krši ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading