PUTINU PRIJATELJI OKREĆU LEĐA! Rusija gubi bitnog saveznika: Ponizio šefa Kremlja pa zvao Makrona za pomoć!

Autor:

Svet

26.11.2022

12:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jermenija je zamolila predsednika Francuske Emanuela Makrona da vodi njene mirovne pregovore s Azerbejdžanom.

PUTINU PRIJATELJI OKREĆU LEĐA! Rusija gubi bitnog saveznika: Ponizio šefa Kremlja pa zvao Makrona za pomoć!

Foto: Profimedia

Vladimir Putin i Nikol Pašinjan

Znak da predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin gubi kontrolu nad svojim saveznicima je taj što je Jermenija zamolila predsednika Francuske Emanuela Makrona da vodi njene mirovne pregovore sa Azerbejdžanom, prenosi The Guardian.

Molba koju je Jermenija uputila Makronu došla je nakon suštinski nebitnog sastanka članica Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (CSTO) koji se u sredu održao u Jerevanu u Jermeniji.

O želji Jermenije da se distancira od Rusije, svog nekadašnjeg saveznika, svedoči i činjenica da se jermenski premijer Nikol Pašinjan tokom protokolarnog fotografisanja doslovno udaljio od Putina koji mu je stajao s leve strane.

Jermenski je premijer potom odbio da potpiše deklaraciju koja je sastavljena na samitu, a obrušio se i na sam CSTO - ugovor o međusobnom branjenju koji su 1992. potpisale Rusija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan, Tadžikistan i Jermenija.

Ugovor je današnji oblik poprimio 2002. godine, a sadrži članak analogan onome u Severnoatlantskom ugovoru koji kaže da se napad na jednu članicu CSTO tretira kao napad na sve, prenosi Jutarnji.hr.

Pašinjana je naljutilo to što CSTO nije stao u obranu Jermenije kada ju je napao Azerbejdžan.

Te se dve zemlje već tridesetak godina spore i neretko oružano sukobljavaju oko Gorskog Karabaha, enklavi unutar Azerbejdžana u kojoj većinu stanovništva čine etnički Jermenci.

Sukob u septmebru bio je smrtonosan za 207 jermenskih i 80 azerbejdžanskih vojnika, a društvenim su mrežama nakon istog počele kružiti fotografije navodnih žrtava ratnih zločina. Među njima našla se i fotografija nage jermenske vojnikinje kojoj su odrezane noge, iskopane oči i odrezani prst stavljen u usta.

- Deprimirajuće je to što članstvo Jermenije u CSTO-u nije sprečilo azerbejdžanske agresivne akcije - rekao je Pašinjan tokom spomenutog samita u Jerevanu.

U petak se saznalo da je jermenski premijer Francusku zamolio da se uključi u proces izgradnje čvršćeg mira između Azerbejdžana i njegova nacije.

Sastanak predstavnika tih dvaju nacija trebao bi se održati 7. decembra u Briselu.

Azerbejdžanski premijer Ilham Alijev rekao je da ne može prihvatiti da francuska igra ulogu u mirovnom procesu pa je francuskog predsednika Emanuela Makrona optužio za gajenje antiazerbejdžanskih stavova, prenosi Jutarnji.hr.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Moskva, koja je 2020. godine u Gorski Karabah poslala 5000 mirotvoraca, spremna da pomogne u dogovaranju daljih mirovnih sporazuma.

Tom de Waal, stručnjak za odnose u istočnoj Europi i Kavkazu pri trustu mozgova Carnegie Europe, rekao je da je samit u Jerevanu pokazao da Rusija sve manje može uticati na ponašanje svojih suseda.

Njena meka moć slabi, a rat u Ukrajini pokazao kolika je zapravo njena tvrda moć.

- Rusija zbog nasljeđa Sovjetskog Saveza na svoje susjede još uvijek gleda kao na mlađe partnere koji su o njoj ovisni, međutim to su zapravo suverene zemlje. CSTO je trebao biti obrambena organizacija, a Armenija smatra da nije ispunio svoje obećanje - dodao je De Waal.

Emil Avdaliani, profesor na Europskom univerzitetu u Tbilisiju u Gruziji i direktor bliskoistočnih studija u Geocase, rekao je da Jermenija zbog slabosti Rusije traži nove međunarodne partnere, prenosi Jutarnji.hr.

- Zavisnost od Rusije može biti fatalna. Jerevan se zato želi pomiriti s Turskom i približiti Europskoj uniji, Iranu i Kini. Sve se to događa zato što se Moskva nije dovoljno trudila oko Jermenije a rat u Ukrajini oslabio je dodatno njenu poziciju u južnom Kavkazu - rekao je Avdaliani. 

Jemenci su tokom samita CSTO-a prosvjedovali protiv Rusa te od njih tražili da napuste Ukrajinu.

- Menja se jermenska percepcija Rusije. Nepouzdan je saveznik. Jermenske političke elite pre nisu bile naklonjene Rusima, ali sada ih preziru. Jermeniji trebaju garancije, a ne samo prazna obećanja. To ne znači da će Jermenija izaći iz CSTO-a, ali znači da će Jerevan pokušati da utiče na negativnu dinamiku unutar grupe - dodao je Avdaliani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Baki

26.11.2022 14:02

Od kada je Pašinjan prijatelj Rusije?