BAJDEN BI U RAT S KINOM, A NEMA HRANU ZA BEBE! Kuva na Dalekom istoku, razlog je samo jedan: BELA KUĆA PEGLA GAFOVE PREDSEDNIKA (VIDEO)

Autor:

Svet

24.05.2022

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drugi put u roku od nekoliko meseci najavio intervenciju u slučaju da Peking pošalje snage na ostrvo, pa je Bela kuća opet morala da "pojašnjava" njegovu izjavu.

BAJDEN BI U RAT S KINOM, A NEMA HRANU ZA BEBE! Kuva na Dalekom istoku, razlog je samo jedan: BELA KUĆA PEGLA GAFOVE PREDSEDNIKA (VIDEO)

Foto: printscreen

Vremešni američki predsednik Džo Bajden (79), suočen s problemima u SAD, ponovo je nepromišljenom izjavom pojačao napetosti s Kinom.

Osoblje Bele kuće opet je moralo da "pojašnjava" da on nije mislio baš tako kako je rekao kada je poručio da će Amerika vojno intervenisati ukoliko Peking pokuša silom da zauzme Tajvan.

Kina ovo ostrvo smatra delom svoje teritorije, dok američke vlasti zvanično poštuju politiku Jedne Kine, ali Tajvanu obezbeđuju odbrambeno oružje.

Zbrka je počela kada je neko od novinara tokom Bajdenove posete Japanu u ponedeljak pitao predsednika SAD da li je, s obzirom na to da "iz očiglednih razloga nije želeo da se vojno meša u sukob u Ukrajini", voljan da se vojno umeša i odbrani Tajvan ukoliko to bude potrebno. Bajden je odmah odgovorio potvrdno.

- Da. To je obaveza koju smo preuzeli - kazao je američki predsednik.

Čak je i demokratama izrazito naklonjeni CNN primetio da je Bela kuća brzo ublažila ove komentare, navodeći da oni ne odražavaju promenu u politici SAD.

Američka televizija podseća da je ovo bio drugi put u poslednjih nekoliko meseci, nakon sličnog Bajdenovog ispada tokom događaja baš u organizaciji CNN, da on kaže da će SAD štititi Tajvan od kineskog napada, da bi potom odmah iz Bele kuće porekli te navode.

Najnovija ratoborna Bajdenova izjava usledila je nakon brojnih problema koji su ga zadesili pre polaska na turneju po Dalekom istoku, uključujući i nestašicu mlečne formule namenjene ishrani beba, zbog čega je naredio hitne nabavke iz inostranstva.

U nedelju uveče teretni avion vojske SAD iz američke vazduhoplovne baze Ramštajn, u Nemačkoj, poleteo je sa 35 tona mlečne formule, a Bela kuća je navela da se već sprema druga isporuka.

U Mičigenu je odlukom američke uprave za hranu i lekove privremeno zatvoren pogon "Abot laboratoriz", vodećeg proizvođača mlečne formule, što je izazvalo jednu od najvećih nestašica ove vrste hrane za bebe u novijoj istoriji SAD.

Republikanski kongresmen Met Gec nedavno je žestoko napao Bajdena da američke porodice nemaju bebi-formulu, dok Bela kuća šalje 40 milijardi pomoći Ukrajini.

Kina: SAD da ne obmanjuju separatiste na Tajvanu

Vang Venbin, portparol ministarstva spoljnih poslova Kine, reagovao je na Bajdenovu izjavu porukom da je Tajvan neotuđivi deo kineske teritorije i da će Kina preduzeti odlučne mere za zaštitu suvereniteta i bezbednosnih interesa.

- Pozivamo SAD da budu oprezne u izjavama i akcijama kada je reč o Tajvanu - naveo je Vang.

On je pozvao američku stranu da se iskreno pridržava principa Jedne Kine i da "ne šalje nikakve obmanjujuće signale separatističkim snagama na Tajvanu".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading