ČUVENI MUZEJ IZ SANKT PETERBURGA TRAŽI OD RIMA: Zbog sankcija sve mora da se vrati u Rusiju!

Autor:

Svet

10.03.2022

14:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sva pozajmljena umetnička dela moraće da se vrate u Rusiju.

ČUVENI MUZEJ IZ SANKT PETERBURGA TRAŽI OD RIMA: Zbog sankcija sve mora da se vrati u Rusiju!

Foto: ST/Nemanja Pančić

Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu tražio je od Italije da vrati sva pozajmljena umetnička dela iz njihove kolekcije zbog sankcija koje su uvedene Rusiji nakon sukoba u Ukrajini.

Jedan od najstarijih i najvećih muzeja tražio je da se sva pozajmljena dela koja se trenutno nalaze na izložbi u milanskoj Gallerie d’Italia vrate do kraja marta.

Dela koja traže su "Psiha oživljena Kupidonovim poljupcem", čuvena skulptura Antonia Kanove, koju posetioci ovog italijanskog grada trenutno mogu videti na izložbi u milanskoj Gallerie d’Italia, kao i Ticijanova "Mlada žena sa perom na šeširu", koja se trenutno nalazi u Palazzo Reale.

U pismu koji je direktor Ermitaža Mihail Piotrovsi uputio obema institucijama, kako pišu italijanski mediji, rečeno je da je odluku donelo rusko ministarstvo kulture. U pismima se navodi da "sve velike pozajmice moraju da budu vraćene u Rusiju", a "Ermitaž je državni muzej koji zavisi od ministarstva kulture".

Muzej je takođe tražio da se Pikasova "Mlada žena" vrati iz Fondazione Fendi iz Rima, prenosi italijanska La Stampa.

Ova slika nikada ranije nije prikazana u Italiji i trebalo je da bude izložena sve do 15. maja

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading