ŠTA JE SAD PA OVO? SVE VIŠE ZARAŽENIH POSLE ČETVRTE DOZE: Misterija u Izraelu, oči celog sveta uprte u njega

Autor:

Svet

06.02.2022

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojke inficiranih, ali i mrtvih rastu kao lude, a nikom nije jasno zašto!

ŠTA JE SAD PA OVO? SVE VIŠE ZARAŽENIH POSLE ČETVRTE DOZE: Misterija u Izraelu, oči celog sveta uprte u njega

Foto: www.profimedia.rs

U sledećih nekoliko dana s visokim nivoom pažnje treba pratiti razvoj epidemiološke situacije u Izraelu. Eksperti još ne izlaze s ocenama situacije jer je krajnje delikatna, pa čak i pomalo zastrašujuća.

Reč je, naravno, o koroni. A šta to toliko zagonetno plaši naučnike širom sveta? Stvar je prosta: radi se o zemlji koja je prva vakcinisala svoje građane ne samo trećom nego i četvrtom dozom "Fajzerovog" cepiva. Vakcinisan je znatan deo populacije, a ipak se u omikron talasu beleži eksplozija slučajeva na daleko višem nivou nego što je prosek u Evropskoj uniji ili u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako pišu svetski mediji, trenutno izgleda da se učvrstio trend brzog pada broja novih slučajeva, ali sada im vrtoglavo raste kriva smrtnih slučajeva.

U omikron talasu Izrael je u jednom danu prebrojao neverovatnih 10.968 slučajeva na milion stanovnika, što je četiri puta više od vrhunca omikron talasa u EU ili 5,5 puta više u odnosu na najveći zabeležen broj u SAD. To je, podrazumeva se, i daleko, daleko više nego što su iznosili najgori srpski brojevi.

Izraelski podaci, dakle, sada jasno ukazuju da uopšte više nema dileme da čak ni treća ni četvrta doza nisu garancija za zaustavljanje širenja zaraze. Čak se (kakva radost za antivaksere), kako pišu zapadni mediji, otvara pitanje da li je visok procenat vakcinacije trećom i četvrtom dozom, na neki način, povezan s ubrzanjem zaraze. Ne, ne radi se o tome da se ljudi zaražavaju zbog vakcine, već su se, pišu novine, Izraelci možda previše opustili verujući u bustere.

Što se tiče broja umrlih u Izraelu, situacija još nije toliko dramatična, ali očigledno je da su još u snažnom trendu rasta, te su već po dnevnom broju mrtvih pretekli EU i Sjedinjene Države.

Sredinom ove nedelje, prema pisanju Džeruzalem posta, urađeno je više od 200.000 testova, a 29 odsto bilo je pozitivno. Trenutno su ukupno prebrojali nešto više od 9.000 smrti, ali sada je taj broj počeo da im se povećava za stotinu dnevno. Najpoznatije klinike popunjene su između 90 i 108 odsto (ova druga brojka znači da su ubačeni dodatni kapaciteti). U izolaciji je više od 6.100 lekara i sestara. U bolnicama nikada nije bilo više pacijenata. Od blizu 6.000 hospitalizovanih, čak ih je 47 odsto u kritičnom stanju.

Mada će se mnogi stručnjaci naljutiti, izraelska iskustva iz omikron talasa navode na pitanje jesu li imali jedan buster više? Ako nisu, zabrinjava šta još možemo doživeti.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Krivi Stojko

06.02.2022 12:25

Dzabe su krecili.

Odgovori 22 31
Živojin

06.02.2022 13:06

Kao treća ili četvrta doza neki predlažu da posle Fajzera treba ruska ili kineska vakcina.

Odgovori 39 9
Cacanin

06.02.2022 15:47

@Živojin - Negde pominju posle trećeg Fajzera treba primiti četvrtu Rusku a petu Kinesku.

Odgovori 31 5
Anastasija

06.02.2022 13:10

Da su opušteni, ne bi se busterizovali.

Odgovori 20 40