SOROŠ PRAVI HAOS I U RUMUNIJI: Iza nereda u Bukureštu stoji mađarski tajkun

Autor:

Svet

12.08.2018

16:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš (88), koji već decenijama kroji granice širom istočne Evrope i organizuje nacionalne i građanske sukobe kako bi nesmetano sprovodio svoj uticaj u globalnim geopolitičkim igrama, najverovatnije stoji iza poslednjih masovnih protesta u Rumuniji koje je policija u krvi rasturila.

Nerede na ulicama Bukurešta organizovao kontroverzni tajkun

To tvrde vodeći evropski analitičari, a prema poslednjim procenama, u subotu je u toj zemlji povređeno oko 440 demonstranata i 23 policajca. Mediji prenose da je najveći broj okupljenih došao iz dijaspore kako bi oborili levičarsku vladu, koju optužuju za korupciju.

- U Rumuniji su trenutno na vlasti Socijaldemokrate. Njihova vlada traje već 550 dana i sve vreme se organizuju manji protesti protiv nje. Međutim, ovi su dosad bili najveći i najkrvaviji - prenose svetski mediji, koji to masovno okupljanje vide kao opasnost za dalju eskalaciju sukoba.

3 miliona Rumuna živi u dijaspori

Analitičari, međutim, naglašavaju da Rumuna u dijaspori ima oko tri miliona, a da su protesti u matičnoj zemlji organizovani putem prozapadnih globalističkih medija koji žele da ospore rad levičarske vlade.

- Rumunija je važna država u EU. Ona je članica NATO. Njena aktuelna vlada ima svoje nacionalne interese i želi da sprovodi politiku koja je u korist građana, a koja se protivi globalizaciji - navode analitičari i dodaju da je Socijaldemokratska vlada u Bukureštu zbog toga veliki trn u oku Zapada.

Osim toga, vojni analitičari navode da se u Rumuniji nalazi i važan američki raketni štit i da bi to mogao da bude jedan od glavnih razloga zbog kojih razne nevladine organizacije u toj zemlji, a od kojih nekima rukovodi Džordž Soroš, žele da tu zemlju stave pod svoj uticaj.

550 dana Socijaldemokrate na vlasti

U tome im, podsećaju mediji, pomaže i aktuelni rumunski predsednik Klaus Joanis, koji ne krije da je prozapadno orijentisan i često kritikuje vladu u Bukureštu. Međutim, ovoga puta on je stao na stranu demonstranata i oštro osudio brutalnu intervenciju policije nazvavši je neproporcionalnim odgovorom na mahom mirne proteste.

Ipak, zaključuju neke od analiza, Rumunija je već dugo poprište ozbiljne političke krize i nekoliko puta je menjala predsednika vlade, dok šef države Joanis neprekidno kritikuje njen rad i usmerava državu u pravcu Zapada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading