BUBREG NA CRNO 30.000 $, a najskuplji organ je OVAJ!

Autor:

Svet

02.06.2018

19:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ilegalna trgovina organima generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, pokazuje izveštaj "Global Financial Integrityja", a evo koji organi najviše idu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Procena se odnosi na prodaju pet najprodavanijih organa - bubrega, jetre, srca, pluća i pankreasa. Ali, cene koje se mogu naći na internetu pokazuju da ukupna vrednost svih organa prosečnog odraslog čoveka iznosi 1.380.000 evra!

Ova priča nije strana ni građanima BiH, prenosi "Dnevni avaz". Lekari s kojima su razgovarali, kažu da su upoznati s ovom pričom te navode da je tačno da se na crnom tržištu mogu naći skoro svi delovi ljudskog tela. Cene variraju u zavisnosti od toga u kojem se delu sveta nabavljaju.

Tako se u Bosni, u ponudi putem oglasa, najčešće prodaju bubrezi, jer davalac, nakon što proda jedan bubreg, može da nastavi normalno da živi, bez značajnijih posledica po zdravlje.

U BiH se bubreg prodaje po ceni od 30.000 do 50.000 evra, dok, primera radi, primalac u Izraelu za taj organ plati 100.000 dolara, a u Kini 5.000 dolara.

Najskuplji organ na tržištu je srce. Njegova cena je, otprilike, 600.000 evra, dok 300.000 evra koštaju oba plućna krila.

Najniža je cena ligamenata i zglobova - 6.000 evra. Stručnjaci za transplantaciju iz BiH kažu da u toj zemlji sigurno ne postoji crno tržište organa. Ali, upoznati su da ima slučajeva trgovanja.

Inače, u BiH su se još pre 20 godina pojavljivali pacijenti kojima su bubrezi presađeni na nekom od crnih tržišta, u užasnim uslovima, zbog čega je bilo i smrtnih slučajeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading