MINISTAR SE BAHATIO PA IZAZVAO NESREĆU: Detalji nesreće u Hrvatskoj - Banožić preticao kamion po gustoj magli pa ubio vozača kombija

Autor:

Svet

11.11.2023

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tragična nesreća koja se dogodila jutros, u kojoj je život izgubio 40-godišnji vozač nakon sudara s automobilom kojim je upravljao ministar obrane Mario Banožić, izazvala je oštre reakcije stručnjaka.

MINISTAR SE BAHATIO PA IZAZVAO NESREĆU: Detalji nesreće u Hrvatskoj - Banožić preticao kamion po gustoj magli pa ubio vozača kombija

Foto: Shutterstock

Hrvatska policija

Profesor Željko Marušić s Fakulteta saobraćajnih nauka detaljno je analizirao okolnosti nesreće, iznoseći ozbiljne optužbe na račun ministra. Saobraćajni veštak Goran Husinec, takođe, dao je svoje viđenje situacije, ukazujući na potencijalne uzroke sudara.

Prema Marušiću, ministar Banožić je kršeći saobraćajne propise, bahato preticao kamion u gustoj magli i frontalno se sudario s nadolazećim kombijem, što je rezultiralo smrću 40-godišnjeg vozača. Marušić posebno naglašava da bi ministar, kao javni dužnosnik, trebao biti uzor poštovanja saobraćajnih pravila i odgovornog ponašanja u vožnji.

S druge strane, saobraćajni veštak Goran Husinec analizirao je fotografije s mesta nesreće, ukazujući na mogućnost da vozilo ministra nije bilo na svojoj traci, te sugerišući da je prema prvim fotografijama vozilo ministra možda prešlo na suprotnu stranu. On naglašava ozbiljnost frontalnog sudara i osuđuje ponašanje ministra, ukazujući na grubo kršenje propisa, posebno preticanje u uslovima smanjene vidljivosti, kao što je magla.

Marušić iznosi tri ključne pouke koje bi trebale proizaći iz ove nesreće. Prva uključuje potrebu za povećanjem izvesnosti kažnjavanja, predlažući postavljanje radarskih kamera na putevima, posebno na opasnim mestima, uvođenje mehanizma objektivne odgovornosti (gde vlasnik vozila plaća kaznu), te reformu pravosudnog sistema s ciljem povećanja pravednosti i efikasnosti. Druga preporuka je povećanje kazni za nepropisnu brzinu i nepropisno preticanje, dok treća podseća na odgovornost javnih dužnosnika da budu pozitivan primer u saobraćaju.

Husinec ističe ozbiljnost situacije, naglašavajući da je teško precizno utvrditi krivicu samo na osnovu fotografija te da će tragovi na putu biti od ključnog značaja u istrazi. Takođe, upućuje na činjenicu da su uslovi u trenutku nesreće bili otežani, s mrakom i gustom maglom.

Uz sve ove aspekte, važno je naglasiti hitnost poštovanja saobraćajnih propisa i odgovornosti u vožnji, naročito među javnim dužnosnicima koji bi trebali biti uzor drugima. Ova tragedija treba poslužiti kao podsećanje na ozbiljnost posledica nepoštovanja saobraćajnih pravila i važnost svesti o odgovornosti u vožnji.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading