BAKIROV STRANAČKI KOLEGA SE SIT NALUPAO: Srbi su izmislili DANAK U KRVI

Autor: blic.rs, Republika

Svet

22.01.2018

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Skupštine opštine Višegrad i član Glavnog odbora SDA Bilal Memišević tvrdi da su srpski istoričari izmislili danak u krvi te da najčuveniji "poturčenjak" s ovih prostora Mehmed-paša Sokolović vuče poreklo iz muslimanske porodice.

RepublikaFoto: twitter.com/ SANA PRESS
Novopečeni istoričar: Bilal Memišević 

Svoje "epohalno" otkriće o porodičnom stablu velikog turskog vezira Memišević je potanko obrazlagao u centralnom dnevniku Televizije Sarajevo.

Doktorirao u Novom Pazaru

Navedeni bošnjački političar i novopečeni istoričar, koji je svoju doktorsku disertaciju na temu "Kulturološko-civilizacijski identitet i diplomatija Mehmed-paše Sokolovića" odbranio na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, između ostalog je ustvrdio da zvanična istorijska nauka, koja podučava da je srpski dečak Bajica Nenadić početkom 16. veka nasilno odveden iz sela Sokolovići kod Višegrada i kao janičar dobio novo tursko ime - običan mit.

Memišević je takođe "otkrio" i to da je netačna zvanična istoriografija u kojoj stoji da se otac kasnijeg velikog turskog vezira zvao Dimitrije, a da je njegov bliski rođak, patrijarh Makarije Sokolović obnovio Srpsku patrijaršiju u Peći.

- Mehmed-paša Sokolović sigurno nije bio ono o čemu smo imali priliku da čitamo kroz naše osnovno, srednje i svako drugo obrazovanje. Nije postojao danak u krvi, postojala je devširma, odnosno proces regrutovanja mladih muslimana. Mehmed-paša se u Sokolovićima, u višegradskom kadiluku, rodio kao musliman i kao Bošnjak - tvrdi Memišević.

On je, između ostalog, ustvrdio i da je njegov, kako ga je nazvao, "stručni tim" za proteklih 12 ili 13 godina istraživanja došao u posed dokumenata koje je navodno lično potpisao Mehmed-paša Sokolović, te da se u njima navodi da veliki vezir potiče iz muslimanske porodice.

- U vakufnami Mehmed-paše piše da je on sin Džemaludin-Sinan bega Sokolovića. Odakle pravo meni ili bilo kom drugom da osporava identitet insana koji za sebe kaže ko je? Njegov otac, braća, sestre, majka, imaju svoje poreklo i svoj identitet, a to je da su Bošnjaci i muslimani - "otkrio" je Memišević.

Teoretičar zavere

Odgovarajući na novinarsko pitanje zašto je zvanična istoriografija navodno krila "bošnjačko poreklo" Mehmed-paše Sokolovića, istoričar i političar Memišević ponudio je odgovor u maniru najboljih teoretičara zavere.

- Mi i druga (srpska) strana imamo različite koncepte. Cela plejada naučnika je još u vreme Kraljevine Jugoslavije imala sve ove dokumente. Danas se Bošnjacima osporava nacionalni identitet i jezik. Ako kvalitetno rasvetlimo taj period, imaćemo prave argumente da se borimo za svoj status i identitet - zaključio je Memišević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading