SKANDALOZNA ODLUKA HRVATSKOG SUDA: Očuhu koji je NAPASTVOVAO osmogodišnjakinju smanjena kazna jer je učestvovao u Domovinskom ratu!

Autor:

Svet

15.09.2021

08:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je Županijski sud u Dubrovniku u aprilu ove godine osudio 48-godišnjaka na 14 godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja njegove osmogodišnje pastorke, Viši krivični sud ukinuo je presudu i smanjio je na 11 godina zatvora, navodi Slobodna Dalmacija.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Muškarac fotografiše maloletnu devojčiću, ilustracija

Dubrovački sud osudio je 48-godišnjaka za često zlostavljanje maloletne ćerke svoje supruge u spavaćoj sobi porodične kuće od sredine 2019. do sredine 2020. godine, čime je počinio krivično delo polni odnos sa detetom i zloupotreba zavisnosti deteta od njega kao čuvara...

Veće od tri sudije Višeg krivičnog suda ocenilo je da je odbrana u pravu, tvrdeći da je kazna prestroga u odnosu na olakšavajuće okolnosti.

"Opšta i posebna prevencija mogu se postići blažom kaznom, kaznom od 11 godina zatvora. Naime, treba uzeti u obzir pobijenu kaznu za krivično delo za koje se optuženi tereti, a to je kazna zatvora od tri do 15 godina, a optuženi je u pravu kada tvrdi da prvostepeni sud nije cenio činjenicu da je učestvovao u Domovinskom ratu kao olakšavajuću okolnost", navodi se, između ostalog, u pravosnažnoj presudi Višeg krivičnog suda.

Nadalje, veće Višeg krivičnog suda utvrdilo je da je dubrovački sud pravilno ocenio otežavajuće okolnosti kada navode da je počinio krivično delo u dužem vremenskom periodu, ukazujući na njegovu upornost i odlučnost u nezakonitom ponašanju.

- Činjenica da je detetu naneo bol, kako fizički tako i psihički, što je poremetilo fizički i emocionalni razvoj deteta, a zločin je protiv pastorke izvršila osoba sa kojom dete živi u zajedničkom domaćinstvu, okolnosti su koje samo obeležje dela. Apelant je u pravu kada izjavljuje da ih je sud vrednovao dva puta, kako kroz kaznu, tako i kroz ocenu otežavajućih okolnosti. Zbog navedenog, ovaj sud kao drugostepeni sud prihvata da kazni optuženog na jedanaest godina zatvora - zaključilo je završno sudsko veće Višeg krivičnog suda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading