I sestra Mila Đukanovića u Rajskim papirima!

Autor: Tanjug

Svet

07.11.2017

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sestra bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića i njen partner osnovali su dve ofšor kompanije na Malti koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala, preneo je portal Vijesti.me.

RepublikaFoto: youtube.com/rtvatlas
Ana Đukanović

Kako se navodi, njihova imena se navode u Rajskim papirima, u nedelju objavljenoj bazi podataka sa više od 13 miliona dokumenata koji su procurili iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara. Među profilima moćnih ljudi čije su ofšor firme otkrivene u bazi, koje je uradio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), jeste i onaj Ane Đukanović, pod njenim ranijim prezimenom Kolarević, i njenog partnera Radomira Vukčevića.

- Kolarevićeva je bila akcionar u firmi "Ranin Ltd", kompanije registrovane na Malti 2012. godine, kada je njen brat Milo Đukanović poslednji put izabran za premijera. Vijesti.me prenose da je, prema izveštajima srpskih medija, "Ranin" vlasnik "Srbija nikla", rudarske kompanije koja je 2012. htela da investira oko 1,4 miliona dolara u tamošnja nalazišta nikla, što je izazvalo proteste u Srbiji zbog rizika po zdravlje od "eksploatacije nikla", stoji u profilu Đukanovićeve.

Prema dokumentima iz malteškog registra preduzeća od 2012. do 2015, više od 90 odsto poslova "Ranina" bilo je "van Malte".

- Oktobra 2015. Kolarevićeva je prodala pola svojih akcija direktoru "Srbija nikla" Radomiru Vukčeviću, koji je postao i direktor "Ranina" umesto nje. Trenutno je jedini akcionar, prema dokumentima iz malteškog registra - tvrdi ICIJ.

Druga of-šor firma ovog para je bila povezana sa finskom rudarskom kompanijom.

- Dokumenta, takođe, pokazuju da su Kolarević i Vukčević bili direktori "Ruukki International Ltd", malteške filijale finske kompanije specijalizovane za rudarstvo i preradu minerala. U oktobru 2017. ova firma se vodila kao ugašena na Malti.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Milo Đukanović

Kolarevićeva je odgovorila ICIJ-u da je bila deo "osnivačke i upravljačke strukture" "Ranina" u kratkom periodu nakon osnivanja, a da kompanija i njene filijale nisu ostvarile nikakav profit jer nisu ispunile potrebne uslove za početak svojih aktivnosti, piše ICIJ.

Kao se dodaje, ona nije odgovorila na konkretna pitanja o firmi "Ruukki International".

Portal prenosi i da su srpski mediji 2012. pisali da je tadašnji ministar rudarstva razgovarao sa Đukanovićevom o ulaganju 1,2 milijarde evra u nalazišta nikla, na tri lokacije u Srbiji. Ona je to negirala.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dacha

07.11.2017 15:31

Eto, naka mi sada neko objasni kakve to veze ima sa Milom !? Koliko ja znam on je posteni siromasak !?