ALBANCI SE DIŽU NA ORUŽJE: Makedoniji preti novi haos posle presuda teroristima

Autor:

Svet

03.11.2017

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sud u Skoplju osudio je albanske teroriste koji su izveli masakr u Kumanovu 2015. i ubili osam makedonskih policajaca, a ta odluka je toliko razbesnela Albance da su zapalili makedonske zastave u Gnjilanu i Peći i pozvali na "odbranu" od nepravde!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Naime, u četvrtak su izrečene oštre kazne ekstremistima koji su uz veoma jako obezbeđenje u skopski sud sprovedeni helikopterima iz različitih zatvora u zemlji.

Od ukupno 37 optuženih, osuđeno je 34 pripadnika tzv. kumanovske grupe. Trinaest terorista je dobilo kazne zatvora od po 40 godina, šestorica su poslati na 20 godina robije, jedan je osuđen na 18, dvojica na 14, dvojica na 13 i dvojica na 12 godina zatvora.

Presude
34  ekstremista osuđeno za nasilje
na doživotnu robiju
13  na 40 godina zatvora
na 20 godina robije
na 18 godina
6

na 14, 13 i 12 godina zatvora

Osmoro pripadnika naoružane grupe je osuđeno na doživotne robije, a presude je sud izrekao u odsustvu optuženih koji su neposredno pre tog čina izazvali pravi haos u sudnici skandirajući slogane zločinačke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Oni su vikali "UČK, UČK" i "Velika Albanija". Optuženi su zbog toga izneti iz sudnice.

Protesti: Huškači divljali na ulicama

Nakon što je sudija saopštio odluku, u Gnjilanu i Peći su se okupili demonstranti koji su zapalili makedonske zastave.

- Oni su pobesneli jer je osuđeno 16 Albanaca s Kosova. U paljenju su učestvovali i navijači grupe "Jastrebovi". Oni su pozivali Albance da brane svoja prava i da se izbore sa nepravdom koju su učinili slavomakedonci - preneli su prištinski mediji, a Makedonci su tu poruku shvatili kao jasan poziv na ponovno krvoproliće.

Krvavi kumanovski neredi
- grupa terorista, mahom sa Kosova, sukobila se sa makedonskom policijom 9. i 10. maja u naselju Divo u Kumanovu
- u nasilju je ubijeno osam makedonskih policajaca, a likvidirano 10 terorista
- ranjeno je 37 pripadnika policije, a uhapšeno 30 članova terorističke grupe među kojima je bilo i povređenih
- to krvoproliće je imalo za cilj destabilizaciju tadašnje vlasti u Makedoniji
- sudski proces za taj zločin počeo je u februaru 2016. godine

Povodom presuda se oglasio Ramuš Haradinaj, premijer tzv. države Kosovo. On je izjavio da slučajem "kumanovske grupe" treba da se pozabavi međunarodna istraga kako bi se došlo do pune istine.

- Pratili smo s pažnjom proces nakon tragičnih događaja u Kumanovu. Pravda mora biti uspostavljena počevši od razotkrivanja svih nejasnoća o događaju. Međunarodna istraga bi pomogla u otkrivanju istine - rekao je Haradinaj, dodajući da je na interne konsultacije pozvan ambasador Prištine u Skoplju Iljbera Hisu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading