IZBORI U MAKEDONIJI: Zaev zaokružuje vlast, Gruevski ne priznaje rezultate

Autor: Tanjug

Svet

29.10.2017

23:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji ubedljiv trijumf vladajuće koalicije SDSM-a, a težak poraz VMRO-DPMNE.

RepublikaFoto: Tanjug
Zoran Zaev

Vladajuća koalicija „Za život u Makedoniji“ predvođena socijaldemokratama (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva ubedljivo je trijumfovala i u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji.

U nedelju se glasalo u preostalih 35, od ukupno 80 opština, na 1.517 biračkih mesta gde pravo glasa ima 833.710 građana. Poslanik SDSM-a Ivana Tufegdžić u sedištu nešto pre 21 čas, na osnovu preliminarnih rezultata najavila je izvesnu pobedu kandidata za gradonačelnike u u 10 opština. U skopskim opštinama Butel, Kisela voda, kao i u Štipu, Gradskom, Karbincima, Makedonskom Brodu, Mogili, Novacima, Starom Nagoričanu, Čaški...

Iz Državne izborne komisije (DIK) u Skoplju objavljeno je da na osnovu preliminarnih nepotpuno obrađenih rezultata glasanja SDSM-a vode i u Demir Kapiji, Makedonskoj kamenici, opštini Jegunovce, skopskoj komuni Gazi Baba...

Lider vladajuće Demokratske unije integracija (DUI) Ali Ahmeti objavio je pobedu kandidata te albanske stranke u Tetovu, Strugi, Kičevu, Debru, na zapadu zemlje, skopskoj opštini Čair, opštini Saraj, Lipkovu, Dolnenima, Tearcu i Kičevo.

U Gostivaru pobedu je proglasio kandidat Alijanse za Albance, dr Arben Tarivari, inače aktuelni ministar za zdravstvo u Vladi Zaeva.

Čelnik opozicione VMRO DPMNE Nikola Gruevski, (čiji su kandidati za gradonačlenike pobedili u Kavadarcima, Zrnovcima i Vinici...), na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta, u nedelju objavio da njegova stranka na čelu koalicije ne priznaje rezultate izbora. Optužio je vlast da je organizovala, kako je precizirao, „mafijaške izbore“.

U ime stranke on je uputio sedam zahteva vlastima, za, kako smatra, vraćanje demokratije i dostojanstva u zemlji.

Gruevski je zatražio organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora saglasno modelu političkog dogovora u Pržinu, koje bi sprovela tehnička vlada, „identično kao što su organizovani vanredni izbori 11. decembra 2016. Hitno smenjivanje direktora Agencije za audi i audivizuelnih medijskih usluga i imenovanje direktora iz redova opozicije. Ostavka predsednika DIK-a Aleksandra Čičakovskog i vraćanje starog zakonskog rešenja iz redova opozicije.

Osim toga lider opozicije zahteva hitnu istragu i veštačenje uređaja za prisluškivanje u Upravi za bezbednost i kontrašpijunažu (UBK) u MUP zbog sumnje da je prisluškkivano najmanje 100 lica iz VMRO DPMNE. Hitan završetak suđenja Zoranu Zaevu za mito. Osnivanje specijalnog javnog tužilaštva koje će imati ingerencije za raščišćavanje izbrnih neregularnosti 2016. i 2017. „zbog zloupotrebe celog državnog aparata“. Hitno oslobađanje i prekid postupaka za sve optužene i osumnjičene za događaje od 27. aprila (za nasilje u Sobranju).

Prvi krug šestih izbora u Makedoniji održan je 15. oktobra kada su iazbarni členovi saveta, gradonačelnik Grada Skoplja i gradonačelnici 45 od ukupno 80 opština u zemlji.

Vladajuća koalicija Zaeva izvojevala je ubedljiv trijumf učvršćujući vlast, uz neočekivan debakl opozicioniog bloka VMRO-DPMNE Gruevskog. Kandidati za gradonačelnike vladajuće koalicije u prvom krugu su pobedili u skopskim opštinama Centar, Aerodrom, Karpoš, Đorče Petrov, kao i u unutrašnjosti - Berovo, Bitolj, Bogdanci, Valandovo, Vevčani, Veles, Đevđelija, Debrca, Delčevo, Dojran, Kočani, Kriva Palanka, Kruševo, Kumanovo, Novo Selo, Ohrid, Prilep...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading