DOKTORKA OTKRILA ŠTA JOJ SE DESILO DOK JE BILA NA IVICI SMRTI: Pomešaju se DVE stvari, a u nesvesnom stanju SVI reaguju na ovo!

Autor: N.J.

Lifestyle

09.11.2023

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čulo sluha je poslednje koje se ugasi u procesu umiranja.

DOKTORKA OTKRILA ŠTA JOJ SE DESILO DOK JE BILA NA IVICI SMRTI: Pomešaju se DVE stvari, a u nesvesnom stanju SVI reaguju na ovo!

Foto: Shuterstock

U poslednjim satima pre očekivane prirodne smrti, mnogi ulaze u razdoblje nereagovanja, tokom kog više ne reagiraju na svoje okruženje. U revolucionarnoj studiji iz 2020. objavljenoj u Scientific Reports, istraživači su pružili prve empirijske dokaze da neki ljudi još uvek mogu da čuju dok su bez reakcije nekoliko sati pre smrti. Koristeći EEG indekse, neuro istraživači sa Univerziteta British Columbia merili su električnu aktivnost u mozgu pacijenata u bolnici St. John's kada su bili pri svesti i kada su prestali da reaguju. Korišćena je i kontrolna skupina mladih, zdravih učesnika.

Zaključili su da umirući mozak reaguje na zvučne tonove čak i u nesvesnom stanju te da je sluh zadnje čulo koje "ode" u procesu umiranja.

Doktorka Džil Bolte Tejlor opisala je da je imala slično iskustvo tokom moždanog udara, što je precizirala u svojoj knjizi My Stroke Of Insight. Do krvarenja je došlo u levom delu njenog mozga, ali se to prebrzo širilo. Tada joj se u mozgu strah mešao sa uzbuđenjem i čudno se osećala.

- Tokom jutra utonula sam u blaženu euforiju, svest desnog mozga. A onda bih se "vratila" i bavila se detaljima kako bih dobila pomoć. Bio je to pokret u svest o spoljnjoj stvarnosti i iz nje. Bila sam potpuno svesna kroz celo iskustvo, ali samo u nekom trenutku sam mogla da obratim pažnju na detalje u spoljnjem svetu, da prepoznam da postoje, ili čak da brinem. Nisam imala nikakav strah. Bila sam tamo u blaženoj euforiji. Ili sam bila  zaokupljena pokušajem da shvatim šta treba da učinim da se spasem - rekla je ona, a piše "Psychology Today".

Foto: Printskrin

Šta se dešava u mozgu na samrti

Odgovorila je koliko je promenio moždani udar.

- Promenio me sto odsto. To me udaljilo od uverenja da sam ja središte svog sveta i da je "ja i moje" ono što je važno. Ceo taj krug - svest o meni kao pojedincu - otišao je izvan mreže. U nedostatku fokusa mog života na sebi, pomakla sam se u svest da sam deo većeg čovečanstva. Otvorenija sam i fleksibilnija prema mogućnostima - za razliku od "evo šta želim i ovo su koraci koje ću preduzeti da dobijem ono što želim."

Na smrtnoj postelji shvatila je šta je važno i danas su joj prioriteti mnogo drugačiji nego pre moždanog udara.

-  Autentično ja je deo nas u koji čvrsto verujem da se pojavljuje u zadnjih pet minuta naših života. Kad smo na smrtnoj postelji, leva strana mozga počinje da se rasipa. Izbacujemo se iz spoljnjeg sveta jer to više nije vredno. Ono što je vredno je ko smo kao ljudska bića i šta smo učinili sa svojim životima kako bismo pomogli drugima. Svi se suočavamo s tim i mislim da je to sudnji dan. Ali ne mislim da je to sud nečega što je izvan nas; to je sud o nama samima - rekla je ona novinaru Brajanu Robinsonu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading