ŠANSA ZA OBOLELE OD VILSONOVE BOLESTI: AstraZeneka razvila lek koji uklanja bakar iz organizma

Autor: Republika/Tanjug

Lifestyle

26.08.2021

08:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

AstraZeneka je danas saopštila da je krajnja faza kliničkog testiranja pokazala da je njihov lek za retke bolesti, koje izaziva akumuacije bakra u telu, tri puta uspešnija u uklanjanju naslaga u tkivu u odnosu na standardno lečenje.

Republika

Foto: Tanjug/Ap

Lek je razvila farmaceutska kuća Aleksion, koju je kupila AstraZeneka

Lek je razvila farmaceutska kuća Aleksion, koju je kupila AstraZeneka, a testiran je na Vilsonovu bolest, odnosno genetski uzrokovan poremećaj metabolizma bakra, u kojem je ugrožena mogućnost organizma da samostalno ukloni višak bakra u telu, preneo je Rojters.

Eksperimentalni lek se uzima oralno jednom dnevno i može da pomogne pacijentima kojima se klasičnom terapijom ubrizgava metal u krv kako bi se uklonio bakar, ili se radi terapija cinkom.

- Kako napredujemo u tretiranju Vilsonove bolesti, prvi put u 30 godina, nastavićemo da pratimo ove pacijente na duže vreme kako bismo imali bolju procenu kliničkog uticaja na simptome bolesti - izjavio je izvršni direktor Aleksiona Mark Dunojer.

Gomilanje bakra u organizmu može da izazove bolesti jetre, kao i psihijatrijske i neurološke simptome, kao što su promena ličnosti, tremor i teškoća prilikom hodanja, gutanja ili pričanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading