Čuveni ruski kardiohirurg otkriva najveću grešku koju pravimo kada je u pitanju zdravlje srca
Čuveni sovjetski i ruski kardiohirurg, profesor i akademik Ruske akademije nauka i Ruske akademije medicinskih nauka, glavni kardiohirurg Ministarstva zdravlja Ruske Federacije Leo Bokerija, pobio je ideju tradicionalnog načina ishrane.
Prema njegovim rečima, sve što smo znali o zdravoj ishrani je laž.
- Ona izreka: Doručak pojedite sami - je potpuna besmislica. Kad se probudite, telo počinje da se privikava na radno stanje, a vi sednete za sto i pojedete tanjir pun mesa, korpu hleba i sve to zalijete sa čašom nekog napitka.... Krenete na posao sa prepunjenim stomakom. Tada ste teški i sami sebi... Kada smo sarađivali sa Amerikancima, tada sam primetio da veliki hirurzi ujutru u najboljem slučaju popiju šoljicu kafe. Tek u podne pojedu jedan sendvič i to zovu ručkom. U večernjim satima dolazi kući, jede normalnu hranu, pliva u bazenu, čita i odmara...
Znači, doručak dajte neprijatelju, ručajte oko podne i normalno večerajte (ali ne u kasnim satim) i na kraju prošetajte pred spavanje ili vežbajte. Po mom iskustvu ljudi koji tako žive - žive dugo i zdravo!"
Ovaj savet poznatog ruskog lekara potvrdila su i najnovija istraživanja sprovedena na Kornel Univerzitetu. Naučnik Dejvid Levitski je otkrio da oni ljudi koji preskaču doručak za nekoliko nedelja znatno smanje kilažu. Ovu teoriju je potvrdio eksperimentom čiji je cilj bio da se odredi količina hrane koju čovek unese u organizam tokom dana.
Polovina učesnika je doručkovala, druga grupa je odbijala doručak. Grupa koja je preskakala doručak dnevno bi u organizam unosila 408 kalorija manje, nego ona grupa koja je redovno doručkovala.
Prema ovom naučniku, preskakanje doručka se može smatrati odličnim sistemom brzog gubitka težine. "Razumem da je preskakanje doručka u suprotnosti sa svim onim što znate o zdravoj ishrani, ali novi podaci nas dovode u ozbiljno razmišljanje da odustanemo od prvog jutarnjeg obroka u tradicionalnom smislu te reči. Naravno, ovo se odnosi na zdrave ljude. Ljudi koji imaju problem sa dijabetesom i hipoglikemijom, ne smeju da preskaču obroke kako bi održali nivo glukoze," kaže Levitski.
Svetska zdravstvena organizacija i dalje tvrdi kako je doručak najvažniji obrok u toku dana i osoba koja redovno doručkuje ima uredan metabolizam i nema problema sa viškom kilograma. Tj. doručak ubrzava metabolizam. Međutim i oni se slažu da preterano bogat doručak može dovesti do gojaznosti. Ali normalan unos kalorija i mali obroci više puta dnevno mogu samo da pomognu gojaznoj osobi da smrša.
Evo šta nikako ne smete da jedete po preporuci Svetske zdravstvene organizacije:
Kobasice
Kobasice su ukusan, ali ne i zdrav proizvod. U njima ima najmanje mesa a najviše konzervansa i pojačivača ukusa koji, prema nekim istraživanjima, mogu da doprinesu oboljevanju od raka jednjaka.
Instant kaše
Da bi se skratilo vreme kuvanja, žitarice se podvrgavaju posebnom tretmanu zbog čega se ugljeni hidrati pretvaraju u skrob. Dodajte ovom šećer koji se koristi obilato da bi se poboljšao ukus i dobićete vrlo nezdravu hranu koja se predstavlja kao zdrav proizvod. Pažljivo čitajte deklaraciju i proverite šta se nalazi u kupovnoj kaši, a svakako nemojte dodavati još šećera.
Sušeno voće
Treba biti oprezan kad je reč o sušenom voću, jer se u nekim procesima sušenja dodaju određene hemikalije i šećeri koji ga čuvaju od propadanja. Zato proverite sastav i način pripreme.
Musli
Musli ponekad imaju mnogo šećera - često to nazivamo "praznim kalorijama", jer nedostaju druge važne hranljive materije - vitamini, minerali, vlakna. Ne smete svoj doručak svesti samo na industrijske prerađevine. Obavezno dodajte sveže voće, povrće, mlečne proizvode.
Sokovi u tetrapaku
Industrijski sokovi često sadrže mnogo konzervanasa, jer je to ono što ih čuva od propadanja. Proverite i ovde količinu šećera!
Banane i drugo egzotično voće
Korisno je ono voće koje raste u vašoj neposrednoj blizini. Ono voće koje mora da se transportuje iz prekomorskih zemalja prskano je nebrojeno puta raznim hemikalijama koje sprečavaju da se ono pokvari. Takvo voće može biti opasno - pažljivo ljuštite, perite, ograničite konzumaciju.
Topljeni sir
Bilo koja dodatna obrada sir pretvara u čistu mast koja se "lepi" za creva. Za pripremu krem sira često se koristi sir koji se više ne može prodavati u svom prvobitnom obliku.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)