"ZA NESREĆU NA RINGIŠPILU JE KRIV ISKLJUČIVO VLASNIK"! Aleksandar ima luna park i otkrio je sve o pravilima i propisima!

Autor:

Hronika

12.05.2024

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlasnici zabavnih parkova dobijaju atest!

"ZA NESREĆU NA RINGIŠPILU JE KRIV ISKLJUČIVO VLASNIK"! Aleksandar ima luna park i otkrio je sve o pravilima i propisima!

Foto: Facebook, Shutterstock

Nakon incidenta u Kuršumliji, gde je trinaestoro dece povređeno kada se srušio ringišpil u luna parku, javnost je ponovo postavila pitanje koliko su mesta zabave zapravo bezbedna za najmlađe. Aleksandar Županjevac, vlasnik luna parka, objasnio je za RTS da vlasnici zabavnih parkova dobijaju atest od firmi koje kontrolišu gradilišta da su sposobni za rad. Taj atest, prema njegovim rečima, važi godinu dana, a lokalna samouprava daje saglasnost.

Atest je kao tehnički pregled na automobilima. Vi dobijate atest od kuća koji imaju svoje licence, znači od firmi koje proveravaju gradilišta, skele, razna industrijska postrojenja. Oni dođu i pregledaju objekat, pogledaju struju, strujne instalacije i daju atest koji važi godinu dana za sve luna parkove - objasnio je Županjevac.

Formiranje komisije

Županjevac, međutim, ukazuje na problem što ne postoji posebna institucija koja će se baviti bezbednošću luna parkova.

- Pokrenuli smo, posle nesreće u Kuršumliji, sa Vladom i Gradom Beogradom inicijativu da se formira komisija koja će u roku od dva do tri meseca napraviti plan i instrukcije kako će se kontrolisati firme i inženjeri koji će davati dozvole za rad - rekao je Županjevac za RTS.

On smatra da je za nesreću na ringišpilu u Kuršumliji kriv isključivo vlasnik luna parka, kao i da se nezgode u luna parkovima uglavnom dešavaju u manjim mestima, gde je upitna njihova kontrola.

Đorđe Gavrilović iz novosadskog Instituta za zaštitu na radu rekao je da je bezbednost dečjih igrališta nedovoljno dobra, s obzirom na pravilnik o njihovoj sigurnosti, koji je uveden pre šest godina.

- Nivo bezbednosti novih igrališta je zadovoljavajući, ali ne uvek, a glavni razlog je izostanak održavanja vlasnika, redovnih pregleda imenovanih tela, kao i nadzora od nadležnih inspekcija. Bezbednost starih igrališta, koja su postavljena pre primena pravilnika, ide od lošeg ka katastrofalnom - istakao je Gavrilović.

On je, takođe, dodao da je za povrede nastale na igralištima odgovoran njihov vlasnik, ali je potrebno podići svest o bezbednosti kod javnosti, kao i nadležnih.

Podsećamo, poslednja u nizu nesreća sa ringišpilom se desila 8. maja oko 13 sati na vašaru koji se tradicionalno održava na Markovdan u Kuršumliji. U nesreći je povređeno 13-oro dece, dok je jedna devojčica (12) u teškom stanju i lekari se bore za njen život.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading