VATROGASCI UPOZORAVAJU: Nečišćenje dimnjaka može dovesti do katastrofe!

Autor:

Hronika

13.01.2024

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naglašeno je da posledice neispravnih dimnjaka mogu biti ozbiljne, te da ovi incidenti ne samo što ugrožavaju imovinu već i živote ljudi.

VATROGASCI UPOZORAVAJU: Nečišćenje dimnjaka može dovesti do katastrofe!

Foto: Republika.rs

Vatrogasno spasilačka jedinica u Ivanjici upozorila je građane na povećan broj požara na stambenim objektima tokom zimskog perioda, ističući da su neispravni dimnjaci čest uzrok ovakvih nesreća.

Prema njihovim rečima, neredovno čišćenje dimnjaka može dovesti do nekontrolisanog sagorevanja nataložene čađi, što neretko rezultira oštećenjem dimnjaka, paljenjem drvene konstrukcije krova i čak prodorom dima u prostorije u kojima se boravi.

Preventivni koraci za izbegavanje požara

Građani su pozvani da preduzmu određene korake kako bi izbegli moguće nesreće. Osim redovnog čišćenja dimnjaka, preporučuje se provera ispravnosti istih i održavanje u skladu sa propisima. Takođe, apeluje se na vlasnike stambenih objekata da izbegavaju držanje zapaljivih materijala u blizini ložišta kotla, kako bi se smanjio rizik od izbijanja požara usled ispadanja žara.

Posledice neispravnih dimnjaka

Naglašeno je da posledice neispravnih dimnjaka mogu biti ozbiljne, te da ovi incidenti ne samo što ugrožavaju imovinu već i živote ljudi. Oštećenja zidova, oštećenja konstrukcije krova i prodor dima mogu imati dugotrajne posledice po bezbednost i kvalitet života u domovima građana.

U skladu sa upozorenjem Vatrogasno spasilačke jedinice, važno je da građani preduzmu preventivne mere kako bi zaštitili svoje domove od požara uzrokovanih neispravnim dimnjacima. Redovno održavanje, provera stanja i pridržavanje propisa mogu značajno smanjiti rizik od ovakvih nesreća i sačuvati imovinu i živote.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading